Stäng

Sverker Domar – kramp och smärta i vaden

Sverker Domar – kramp och smärta i vaden

"Helt klart var det behandlingen, råden och den nyvunna tryggheten att inget skulle gå sönder som gjorde att jag kunde genomföra loppet."

Sverker Domar, smärta i vaden.Sverker Domar, smärta i vaden.
Sverker Domar är läkare och bosatt i Göteborg. Han gillar att motionera och deltar gärna i olika typer av lopp såsom Göteborgsvarvet, Lidingöloppet och Vasaloppet. 2013 var han anmäld till New York Marathon vilket skulle bli hans första maratonlopp.
-Var lite glad efter att Lidingöloppet gått bättre än väntat och fick nog hybris. Sprang en hård löpträning bara några dagar efteråt och fick en akut vadsmärta och total kramp.
Smärtan och krampen blev så allvarlig att Sverker inte lyckades ta sig hem för egen maskin. Turligt nog dök det upp en vänlig kvinna som gav honom pengar till taxi. Väl hemma kände Sverker att drömmen om maratonloppet gått upp i rök. Han sökte hjälp i Göteborg där man bedömde att han drabbats av “gubbvad” och menade att detta kunder medföra långvariga besvär. Prognosen för att kunna springa ett marathon 4 veckor senare var alltså mycket dålig.
Två veckor senare var Sverker på besök i Stockholm. Efter ett litet löptest som gav smärta och krampkänsla redan efter tio minuter började han undra om han överhuvudtaget skulle kunna springa igen. Men innan han gav upp drömmen om löpningen och sitt maratonlopp helt bestämde han sig för att skaffa sig en second opinion om sitt tillstånd. På nätet hittade han Access Rehabs idrottsklinik och han beställde en tid.
-Naprapaten på Access Rehab menade att det rörde sig om en liten ärrbildning efter en muskelbristning, och knappast någon kronisk skada som skulle förvärras vid belastning. Jag fick ultraljudsbehandling och grundlig massage och därefter en del löptekniktips för att kunna minska vadbelastningen.
Efter behandlingen vågade Sverker åter belasta vaden och satsningen på marathonloppet tog fart igen.
-En mil in i loppet, någonstans i Brooklyn, fick jag återigen lite krampkänsla och antydan till värk eller obehag. Men efter någon minuts paus och efter att ha följt min naprapats råd om att korta ner löpsteget sprang jag på i 3.2 mil till, utan att besvären återkom. Helt klart var det behandlingen, råden och den nyvunna tryggheten att inget skulle gå sönder som gjorde att jag kunde genomföra loppet. Har sedan dess varit helt besvärsfri!

Läs mer om våra samarbeten med