Stäng

Access Rehab

Calle Friberg Screening

Calle Friberg kort om sin screening på Access Rehab.

Förra veckan genomgick Calle Friberg, flerfaldig svensk mästare och landslagsman MTB Cross Country, en screening på Access Rehab. En screening är en funktionell rörelseanalys som består en rad olika funktionella och komplexa rörelsetester som sammanställs i ett protokoll. Syftet med screeningen är upptäcka en nedsatt funktion innan skadan är framme och på så sätt skapa förutsättningar för ett skadefritt idrottande.
Vi ställde 3 korta frågor till Calle för att se vad han tyckte om screeningen.

Hur gick screeningen gick till?

-Det började med att vi gjorde ett antal övningar i Redcord-slingorna där vi testade var mina svagheter sitter. Hur stabil och stark jag är på höger kontra vänster sida av ben, höft etc. Sedan även hur rörlig jag är och hur just min kropp kompenserar och anpassar sig till detta. Detta tog ca 45 min och ligger till underlag för en analys av hur stabil, stark eller svag jag är.

Vad blev resultatet av screeningen, fick du några tips med dig därifrån?

-Jag fick en sammanfattning av screeningen med en analys av mina svagheter. Det konstaterades ett antal saker som jag bör jobba på för att kunna förbättra och optimera min kropp för det jag vill att den ska göra. Vilket i mitt fall är cykla fort ???? Jag är bl.a lite ojämn mellan höger och vänster i både höft och benen, så för detta fick jag en rad olika övningar att jobba på. Sedan även övningar för saker som jag inte har problem med men kan bli bättre på.

Rent generellt…tror du att en screening kan förbättra idrottsliga prestationer?

Absolut. Det finns garanterat en fördel i att få sina svagheter exponerade i ett led att bli bättre. Man kan då förhoppningsvis stärka upp på rätt ställen och slippa bli skadad samt garanterat bli bättre i det man sysslar med, oavsett sport. Så det kan jag verkligen rekommendera!
Mer info om Access Rehabs screeningerbjudande
Publiceringsdatum 2015-03-17