Stäng

Access Rehab

Behöver du söka hjälp för akut nackspärr?

Nackspärr är inte ovanligt och det är en åkomma som drabbar både män och kvinnor i alla åldrar - även om den är vanligare att se att åkomman i fråga syns hos personer i medelåldern och uppåt. Det har en naturlig förklaring. En orsak till akut nackspärr är nämligen stress och i och med att vi idag lever i en tid där stressen är en del av vardagen så har man också sett att fler drabbas.

Se våra lediga behandlingstider.

Stress är inte den enda orsaken till akut nackspärr. Vi ska även nämna att tunga- och felaktiga lyft är en orsak samt att felaktiga ställningar – exempelvis vid sömn eller på arbetsplatsen är en annan. vid tunga lyft så uppkommer akut nackspärr som en följd av att nacken inte är beredd på belastningen och att man spänner den snarare än att försöka slappna av.

Egentligen så är nackspärr och andra nackproblem en slags försvarsmekanism som våra kroppar har naturligt. Kroppen upplever en slags fara och svaret blir att musklerna i nacken krampar ihop sig som ett skydd. Som alla vet så är nacken väldigt känslig och där kan musklernas kramper rädda vid allvarligare situationer. Visst kan man önska att kroppen borde känna en skillnad på ett tungt lyft och en annan typ av situation, men så är alltså inte fallet.

Besök en nackspecialist i Stockholm vid svåra smärtor

Lösningen på akut nackspärr? Vi skulle säga att den första åtgärden du ska vidta är – absolut ingenting. De flesta nackproblem – akut nackspärr och spända nackmuskler – är övergående och där vila är den bästa medicinen. I kombination med viss rörelse, i den mån det är möjligt.

Viktigt gällande rörelse är att du ska kunna röra huvudet fram och tillbaka och i sidled; men du ska inte överanstränga och provocera smärtan. Det leder bara till värre smärtor och en längre konvalescenstid. Skynda långsamt så ger det med sig.

Om du skulle känna att det blir värre eller om du har misstankar om dina nackproblem beror på någonting värre så kan du naturligtvis söka hjälp. I så fall så rekommenderas en renodlad nackspecialist snarare än vägen via den normala sjukvården. Besöker du en nackspecialist i Stockholm så kommer denne att ställa en diagnos, utesluta allvarligare åkommor/sjukdomar och behandla dina nacksmärtor efter ett skräddarsytt schema.

Viktigt att nämna är att behandlingen för dina nacksmärtor inte sker endast hos den nackspecialist du besöker. Du har själv ett ansvar och det ligger i att följa det träningsprogram som hen satt ihop; ett program som till lika delar handlar om att du ska bli av med din smärta som att förhindra att du drabbas av akut nackspärr i framtiden. Att förebygga är en viktig del då det handlar om nacken och de problem som kan synas i det området av kroppen.