Stäng

Samarbete med elitidrottare

Jennie Johansson – simning

”Känslan av att jag vet att jag alltid har någonting att förbättra, både i träningen men också i tävlingsmomenten, driver mig framåt”

Det hela började med att Jennie Johansson, idag 26 år, följde med en kompis till simträningen när hon var 10 år. Efter ett tag slutade kompisen simträna medan Jennie valde att fortsätta.
-Ganska länge var simningen mest en hobby, ända fram tills jag vid 17 års ålder vann mitt första JSM guld. Då bestämde jag mig för att satsa ordentligt på simningen, berättar Jennie.
Vintern 2009 blev ett genombrott för Jennie. Det var då hon blev uttagen till landslaget och vann sin första internationella medalj, ett brons på 100m bröstsim, i kortbane-EM. Sedan dess har det blivit fler medaljer. På meritlistan finns nu bland annat 10 EM medaljer, flera VM finaler, OS semifinalist och 18 individuella SM guld. Och just nu tränas det på för fullt inför satsningen mot OS medalj i Rio 2016!
-Som elitidrottare blir det många timmars träning och en hel del tävlingar året runt. För att kunna hålla en hög standard på både träning och tävling är det minst lika viktigt med återhämtning och att ta hand om sin kropp, säger Jennie.
-Jag hörde mycket gott om Access Rehab och att de hjälpt flera andra elitidrottare, så för mig kändes det som ett självklart val att ta hjälp av just dem!
Under ett hårt simpass ansträngs i stort sett alla kroppens muskler varför det blir en del idrottsmassage för Jennie. Massagen hjälper till att släppa på spänningarna som byggs upp i musklerna och underlättar därmed återhämtningen. Vissa områden utsätts emellertid mer än andra och för en simmare blir belastning på axlar, rygg och nacke extra stor. Är man dessutom bröstsimmare som Jennie får man räkna med att även höfterna blir utsatta. Därför behöver Jennie även få hjälp med speciella övningar för att stärka upp eventuella svagheter i dessa områden.
-Jag använder mig också av klinikens naprapater för att ”rätta till” kroppen och på så sätt minska till exempel snedbelastning. Efter mina besök hos kliniken känner jag att min kropp kan hantera träning ännu bättre vilket ger bättre resultat både på träning och på tävling. Hjälpen jag får gör att jag kan minimera risken för skador.
Det är både de långsiktiga och de kortsiktiga målen som sporrar Jennie i hennes träning. Det långsiktiga målet för henne just nu är ju OS i Rio 2016 men på vägen dit finns flera kortsiktiga mål såsom EM- och VM-tävlingar. VM i Kazan i augusti 2015 blev ju en succé när hon tog guld på 50 meter bröstsim. Men det finns även betydligt mindre mål att uppnå i vardagen.
-Känslan av att jag vet att jag alltid har någonting att förbättra, både i träningen men också i tävlingsmomenten, driver mig framåt!
Twitter
Facebook
Instagram
Hemsida

Biter på medalj.

Jennie Johansson blir första svenska att simma under 1.05 på 100 m bröstsim under kortsims-SM 201. Den 9:onde augusti 2015 vinner hon sensationellt VM-guld på 50 meter bröstsim på 30.05 i Kazan. Foto: Jan Henriksson TT

”Känslan av att jag vet att jag alltid har någonting att förbättra, både i träningen men också i tävlingsmomenten, driver mig framåt”

Jennie Johansson
Simning