Stäng

Access Rehab

Lider du av ryggproblem i Stockholm?

Får du ryggsmärta som inte gått över inom 2-3 veckor kan det vara bra om du träffar en vårdgivare som klargör din diagnos och hjälper dig med en strategi för att bli smärtfri. Är du i övre medelåldern kan det vara extra viktigt. Vid akut ryggsmärta kan du också söka vård för smärtlindrande behandling och för ett tidigt klargörande vad din ryggsmärta beror på och vad du själv kan göra.

Se våra lediga behandlingstider.

Boka tid hos en ryggspecialist i Stockholm

Om du skulle lida av ryggproblem som inte ger med sig eller ha en extrem smärta under en längre period så bör du söka hjälp. I större städer som exempelvis Stockholm så finns det goda möjligheter till snabb kontakt med en ryggspecialist och därmed också en god möjlighet till vård.

Vi ska emellertid säga följande: du känner din kropp bäst och smärta är en relativ sak som ingen annan kan bedöma; din smärtgräns är din och ingen kompis kan peka på hur ont du har eller inte har.

Rådet är således att du inte avvaktar de tre veckor som normalt kan krävas för att läka om du känner att smärtan och problemen med ryggen hämmar din vardag på ett väldigt påtagligt sätt så bör du boka en tid hos en ryggspecialist; i synnerhet om värken kombineras med andra saker såsom exempelvis feber, smärta i ljumskar, smärta i ändtarmen eller smärta i din bröstkorg.

Där kan dina ryggproblem vara symptom på någonting allvarligare och där rekommenderas att du ringer en akutmottagning i Stockholm; där är en läkare snarare än en ryggspecialist det bästa alternativet.

Den typiska besökaren hos en ryggmottagning

Varför får man då ryggproblem och vad finns det för typ av ryggbehandling som kan ta bort smärtan? Vi kan ge ett exempel på den vanligaste besökaren på en ryggmottagning i Stockholm. Det handlar ofta om en man i medelåldern som tidigare varit relativt vältränad, men som i takt med åren lagt ut lite kring midjan.

Då denne man plötsligt bestämmer sig för att nog är nog och att träningen åter ska bli en del av vardagen så hoppar han över det faktum att åren förflutit och att vattnet runnit under broarna. På med samma vikter på skivstången, ner i position, fokuserad blick, ett djupt andetag och – pang. Ryggskott.

Det här exemplet kan modifieras och där skivstången byts ut mot exempelvis en flyttkartong eller ett bildäck som ska bytas. Andemeningen är densamma; i synnerhet män har en förmåga att överskatta sin egen fysik och strunta i att dels värma upp och dels lyfta på ett korrekt sätt. Det straffar sig i form av ryggproblem som – om man har tur – stannar vid ryggskott och om det vill sig riktigt illa kan leda till exempelvis ett diskbråck som är svårare att behandla.

Gällande behandling så går det inte att peka på en enda. Våra kroppar ser alla annorlunda ut och ryggproblem kommer i olika skepnader. En rekommendation är därför att man vänder sig till en ryggmottagning som håller sig ajour med nya tekniker och som kan skräddarsy en ryggbehandling utifrån de fysiska förutsättningar man har samt hur pass stor smärta man känner.

Ryggkirurgi – den sista lösningen

Vissa smärtor i ryggen kräver kirurgi. Ischias är ett exempel på där man kan hänvisa till den vanliga sjukvården och där ryggkirurgi är den enda lösningen, diskbråck kan även det komma att behöva opereras. Gemensamt mellan båda dessa problem är emellertid att de ses som en sista utväg.

Ryggen är ett område som påverkar hela vårt rörelsemönster och där det kan innebära stora komplikationer i samband med kirurgi och operationer. Därför så är man ofta väldigt restriktiva och selektiva då ryggkirurgi förs på tal – i första hand så behandlas nämnda åkommor och besvär hos en ryggspecialist; i absolut sista så får man, som det så vackert heter, lägga sig under kniven.