Stäng

Maria Edstedt – screening

Maria Edstedt, – aktiv inom simning och löpning i Swim/Run

”Eftersom jag kände mig så vältränad och stark när jag kom på mitt första besök trodde jag inte att man skulle hitta några ”fel/problem” på mig. Men när man väl hänger i Redcore-banden märker man hur kroppen reagerar och vilka förbättringsmöjligheter det faktiskt finns.”

Maria Edstedt.Maria Edstedt.
Som 7-åring började Maria, simträna. Och efter 10 års träning var hon bland de 3 bästa i Sverige. Under den här perioden tränade och tävlade hon dessutom en del inom löpning. Efter några års upphåll med simningen började hon i slutet på åttiotalet med Triathlon, en idrott som föll sig naturlig med den sim- och löpbakgrund som Maria redan hade. Hon tävlade några år på elitnivå men slutade 1995 då träningen fick stå tillbaka för barn och familjeliv. Under den här perioden märkte Maria att hon ganska snabbt tappade i både stryka och kondition varför hon började springa lite igen. Hon satte upp som mål för sig själv att springa ett marathon innan hon fyllde 40 år, – vilket hon också gjorde! Sedan dess har hon fortsatt hålla igång och nu vid 47 års ålder tränar Maria simning och löpning till “Swim/Run”.
-Jag älskar ju både att simma och springa – det sitter i sen barnsben!
Varför screening?
På frågan varför hon sökte upp oss för en screening svarar Maria att det egentligen finns två orsaker till det.
-Ett långsiktigt mål är att hålla mig skadefri så att jag kan träna på ett bra och rätt sätt livet ut och ett kortsiktigt mål är att kunna träna hårt under detta år för att genomföra en bra Swim/Run-säsong med en topplacering på ÖtillÖ i september 2014. Maria kallar detta ”pre-rehab”-träning, det vill säga att träna rätt, med rätt övningar för att slippa Rehab-övningar efter skador och andra besvär, som hon hoppas slippa med rätt träning och muskeluppbyggnad. Då hon också “ger järnet” hela tiden i träningen och kör mycket i gamla spår kände hon behov av input gällande sin kropp och träning, även i ett friskt skede.
Hur gick screeningen till?
-Först pratade vi igenom hur jag tränar och vad jag vill med min träning. Sedan fick jag göra ett antal enkla övningar för att testa hur min kropp och mina muskler jobbar i dessa övningar. Jag fick gå, hänga i olika ställningar i Redcore-band och göra utfallssteg, knäböj med mera.
Vilka slutsatser kom din terapeut fram till?
-Vi hittade flera ställen i kroppen där det finns obalans – knän och höfter som går åt fel håll. Jag var dessutom starkare på ena sidan i bål och axlen/skuldra. Detta gör att man jobbar med de starkare musklerna istället för att träna de mindre så att man får balans i kroppen vid olika rörelser.
Vilka åtgärder blev aktuella för dig som ett resultat av screeningen?
-Jag har fått två träningsprogram med 7-10 övningar. Ett steg-1-program och ett steg-2-program. Steg 1 körde jag intensivt varje dag i början. Fördelen med det programmet är att det är enkla övningar som inte tar lång tid att göra (ca 10 min) och man behöver inte gå till ett gym för att utföra dem. Steg-2-programmet är en påbyggnad på steg 1 och körs inte lika ofta. Övningarna syftar till att stärka i knä/höft/mage för att återfå balans i kroppen.
Om träningen/rehabilitering…hur har det gått för dig?
-Det har gått bra, men det gäller att ha disciplin och verkligen tar sig tid för övningarna. I början var det svårt att hitta de rätta musklerna och verkligen fokusera på att göra rätt. Många av övningarna skulle jag själv aldrig ha kommit på att göra om inte någon hade beskrivit vikten och nyttan med dem för mig.
Är du nöjd med resultatet av screeningen och åtgärderna?
-Jag känner att jag kan göra övningarna mycket bättre nu och att jag också tänker på dem i övriga moment i min träning – till exempel när jag simmar och springer. Eftersom jag kände mig så vältränad och stark när jag kom på mitt första besök trodde jag inte att man skulle
hitta några ”fel/problem” på mig. Men när man väl hänger i Redcore-banden märker man hur kroppen reagerar och vilka förbättringsmöjligheter det faktiskt finns.
Har du gjort någon uppföljning efter åtgärderna, eller är en sådan inplanerad?
-Jag har varit på en uppföljning, vilken var ganska direkt efter det första besöket för att följa upp så att jag startat med att göra övningarna rätt och även få några fler övningar. Nu ska jag snart på ”slutbesiktningen”. Den ser jag verkligen fram emot!
Maria Edstedt.

Läs mer om våra samarbeten med