Stäng

Symtom

Ont i ryggen

Har du ont i ryggen? Cirka 85% av alla människor får någon gång ont i ryggen men i de flesta fall går smärtan över efter ett par veckor. I de fall smärtan kvarstår kan du behöva någon form av behandling och rehabilitering för att bli smärtfri. Vi hjälper dig gärna med din ryggsmärta på någon av våra kliniker.

Boka ett besök på någon av våra kliniker:

Hammarby Sjöstad
Falun
Karlskrona

Den vanligaste typen av ryggsmärta är smärta i nedre delen av ryggen, det som kallas ländryggen men man kan även få smärta i bröstryggen.

OBS! Sök vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om du har ont i ryggen och dessutom:

 • inte kan kissa eller kissar på dig

 • har nedsatt känsel kring ljumskarna, ändtarm eller könsorganen

 • plötsligt fått ont efter en kraftigare olycka

 • har smärta i bröstkorg och mage

 • känner dig sjuk och har feber

 • har domningar, stickningar eller svaghet i båda benen

Smärta i ländryggen

Den vanligaste formen av smärta i ländryggen är “lumbago” som också kan kallas “vanlig ryggsmärta”.  Smärtan kan komma relativt akut men också successivt över tid, och den är kopplad till en eller flera rörelser. Ibland kan man även ha vilovärk. Den här typen av smärta är ofarlig och går vanligen över inom tre veckor. Man kan dock ibland, av olika anledningar, utveckla en långvarig ländryggssmärta som man kan behöva få hjälp med.

En annan typ av ryggsmärta som kan vara plötslig och kraftig i nedre delen av ryggen kallas ryggskott. Ryggen krampar och låser sig i ett läge och man har mycket svårt att röra sig i de flesta riktningar. Det kan vara mycket obehagligt och man kan bli rädd då smärtan kan vara mycket kraftig. Vanligen är detta också en ofarlig typ av smärta som går över efter nån vecka. Ryggskott debuterar oftast genom att det ”hugger till” i ryggen i samband med att du gör ett lyft eller belastar ryggen på något sätt.  Ibland är dock ryggskottet i sig symtom på en annan skada i ryggen som kan behöva behandlas. Ett exempel är diskbråck som ger liknande symtom men har en längre läkningstid. Vanligen behöver man hjälp med hur man ska förhålla sig till den här smärtan och hur man bäst kan rehabilitera ryggen.

Ischias är ytterligare en variant på smärta som man ofta hör talas om i samband med ryggsmärta. Ischias är en utstrålande smärta i benet, med eller utan ryggsmärta. Den här smärtan uppkommer då den stora nerven i benet, ischiasnerven, blivit irriterad eller inflammerad. Orsaken till irritationen/inflammationen kan i sin tur bero på flera orsaker och därför kan det vara bra att du får hjälp av din vårdgivare för att hantera besväret på bästa sätt.

Hos kvinnor, i synnerhet, kan ländryggssmärta härstamma från bäckenbottenmuskulaturen.

Svag bäckenbotten – läs mer

Smärta i bröstryggen

Smärta i bröstryggen sitter oftast mellan skulderbladen, på endera sidan, och den beror på muskulär irritation. Oftast är känslan att smärtan är relaterad till kroppspositionen och att du kan avlasta smärtan, i vissa lägen, genom att röra dig. Ibland kan du känna att smärtan ökar när du rör på nacken, armarna eller tar ett djupt andetag. Ibland kan man även ha en utstrålande smärta mot framsidan av bröstkorgen.

OBS! Det finns flertalet allvarliga orsaker till att man får smärta i bröstryggen som kommer från sjukdom i hjärtat eller lungorna.Har du något av följande ska du snabbt söka vård på din närmaste akutmottagning:

Smärta i bröstryggen och

 • stark smärta över bröstet eller en tryckande känsla på bröstkorgen

 • utstrålning till nacken och ut i armen, vanligtvis i den vänstra armen men även på den högra

 • som förvärras av att du utför någon fysisk ansträngning och minskar när du vilar

 • har andningssvårigheter

 • är andfådd, blek och svettig

 • har hög puls

 

När ska du söka vård på Access Rehab för din ryggsmärta?

Får du ryggsmärta som inte gått över inom ett par veckor kan det vara bra om du träffar en vårdgivare som klargör din diagnos och hjälper dig med en strategi för att bli smärtfri. Är du i övre medelåldern kan det vara extra viktigt. Vid akut ryggsmärta kan du också söka vård för smärtlindrande behandling och för ett tidigt klargörande vad din ryggsmärta beror på och vad du själv kan göra.

Behandling när du har ont i ryggen på Access Rehab

På Access Rehab har vi som målsättning att ständigt uppdatera oss och använda oss av de nyaste evidensbaserade metoderna för att du ska få bästa möjliga vård. Har man fått ont i ryggen vill man vanligen veta tre saker: varför man har ont, vad man kan göra åt det och hur lång tid kommer det att ta innan smärtan går över. Det är centrala delar som du ska få svar på när du besöker någon av våra vårdgivare. Olika typer av ryggsmärta kan behöva olika typer åtgärder som i sin tur behöver skräddarsys efter den person som har besväret. Därför lägger vi stor vikt vid att du får en tydlig individanpassad strategi riktad mot ditt besvär så att du ska bli av med ditt besvär fortast möjligt.

Se även nackspärr   ont i axeln  ont mellan skulderbladen 

Generell info om smärta

Ryggövningar som kan ge lindring

Boka en tid på någon av våra kliniker

Vår naprapat Filip svarar på 8 frågor om ryggsmärta på Qurants Hälsoblogg


Författare:

Elenore Schmidt

Marknads- och Kommunikationsansvarig

elenore@accessrehab.se

 

 

 

Varför får man ont i ryggen?

Det finns en mängd olika orsaker till varför man får ont i ryggen. Det kan till exempel röra sig om överbelastning eller en muskelinflammation. Ny forskning har även visat att livsstilsfaktorer såsom dålig eller för lite sömn, brist på fysisk aktivitet eller hög arbetsbelastning på jobbet också kan vara utlösande faktorer för ryggont.

Är det farligt?

I de allra flesta fall är ryggsmärtan helt ofarlig. Trots detta kan den ändå bli långvarig och besvärlig. Se i texten ovan exempel på besvär där bör söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.

Finns det några behandlingar som hjälper mot min ryggsmärta?

Har man fått ont i ryggen vill man vanligen veta: varför man har ont och vad kan man göra åt det. Det finns ingen generell behandling som hjälper alla. Olika typer av ryggsmärta kan behöva olika typer åtgärder. Därför lägger vi på Access Rehab stor vikt vid att du får en tydlig individanpassad strategi riktad mot ditt besvär så att du ska bli av med sitt besvär fortast möjligt.

Rörelse är en viktig komponent för att tillfriskna och återhämta sig vid ryggsmärta. Här hittar du några ryggövningar som kan ge lindring.

Kan man träna trots att man har ont i ryggen?

Rörelse är en viktig komponent för att tillfriskna och återhämta sig vid ryggsmärta. Ibland kan man dock behöva anpassa träningen efter symtomen. Kontakta gärna din tereapeut för rådgivning.

 • Huggsmärta i bröstryggen

  Det är inte ovanligt med smärta i bröstryggen, till exempel mellan skulderbladen. Huggsmärta beror ofta på att dina muskler kring ryggkotor eller revben är påverkade.

  Läs mer >>
 • Inandningssmärta

  Smärtar det när du tar djupa andetag är det ganska troligt att dina muskler kring bröstrygg och revben är påverkade. Symptomen kan beskrivas som en stickande känsla som sprider sig från ena lungan…

  Läs mer >>
 • Ischias

  Ischiasnerven är en av kroppens största nerver som löper från nedre delen av ländryggen ner till fötterna. Ischias är benämningen på ett tillstånd som kan ge stark strålande smärta genom ischisasnerven.

  Läs mer >>
 • RYGGÖVNINGAR

  Rörelse är en viktig komponent för att tillfriskna och återhämta sig vid ryggsmärta. Här hittar du några ryggövningar som kan ge lindring. För en individanpassad rehabiliteringsplan rekommenderar vi att du träffar en vårdgivare.

  Läs mer >>

Smärtområden