Stäng

Symtom

<< Ont i armbågen

Tennisarmbåge

Tennisarmbåge beror oftast på att du har överansträngt eller skadat muskelfästena vid armbågens utsida. Om du har tennisarmbåge gör det ont på armbågens utsida när du använder armen och handen.

Värken vid tennisarmbåge kan komma akut om du har överansträngt dig med ensidigt arbete i de muskler som sträcker fingrarna och handleden. Det gäller framför allt om du har utfört en aktivitet som du inte är van vid. Många beskriver värken som en kraftlöshet och en skarp smärta med en efterkommande molande värk. Andra upplever en ömhet på utsidan vid armbågen och på ovansidan av underarmen.

Smärtan uppstår när du lyfter något, till exempel när du tar ett mjölkpaket från kylen eller när du vrider underarmen, till exempel när du ska skruva med skruvmejsel. Ibland kan det även räcka att du böjer handleden bakåt och uppåt för att det ska göra ont. Även andra rörelser än de som initialt orsakat tennisarmbåge kan göra att besvären fortsätter.

Tennisarmbåge går oftast över av sig själv, men det finns några sätt att lindra smärtan medan den pågår.

 • Försök undvika fortsatt belastning. Om du har fått ont efter att du har idrottat kanske du behöver ta en paus från just den typen av idrottande.
 • Ett specialbandage för tennisarmbåge kan köpas på apoteket eller i sportaffärer
 • Vid akuta besvär kan du prova smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel

Undersökning och behandling

Kontakta en naprapat eller fysioterapeut, för att berätta och ställa frågor om dina besvär, om smärtan inte går över inom ett par veckor.  Vid diagnosen undersöks även nacken och axlarna för att utesluta att orsaken kommer därifrån. Behandlingen består sedan av muskelträning, som är effektiv när den akuta smärtan har gått över.  Även stötvågsbehandling är en vanlig behandlingsmetod.

Boka en tid på någon av våra kliniker

Vad kan jag göra själv?

Exempel på en övning som du kan göra själv varje dag för att rehabilitera armbågen.

 • Använd en 2-kilos hantel eller fyll en platspåse med 2 st enlitersmjölk eller fyll en plastdunk med 2 liter vatten. Efterhand kan vikten ökas på.
 • Placera underarmen med stöd mot till exempel armstödet på en stol. Sänk hanteln/påsen/dunken långsamt med hjälp av endast handleden från högsta möjliga läge till längsta möjliga. Lyft dunken sakta till startläge igen och håll kvar. Gör 3 x 20 repetitioner och vila ett par minuter mellan varje repetition.
 • Det är ingen fara om övningen framkallar smärta. Känn däremot efter hur området kring armbågen känns nästa dag. Om smärtan är densamma eller mindre än dagen innan så kan du upprepa övningen med samma belastning. Om smärtan däremot är starkare ska du minska belastningen.

 

 • Slemsäcksinflammation

  På armbågens spets finns den en slemsäck som kan bli irriterad och svullen. Många gånger är det pga långvarig belastning.

  Läs mer >>
 • Golfarmbåge

  Golfarmbåge är en smärta på insidan av armbågen. Smärta på insidan är ovanlig jämfört med utsidan av armbågen.

  Läs mer >>
 • Tennisarmbåge

  Tennisarmbåge beror oftast på att du har överansträngt eller skadat muskelfästena vid armbågens utsida. Om du har tennisarmbåge gör det ont på armbågens utsida när du använder armen och handen.

  Läs mer >>

Smärtområden