Stäng

Symtom

<< Knäsmärta

Löparknä

Löparknä är en irritation och smärta på utsidan av knät, i höjd med knäleden, som uppstår i samband med löpning eller andra sporter som belastar fot, höft och knä.

Smärtan kan börja som en molande känsla men beskrivs även ofta som ett knivhugg in i knät. Smärtan är en varningssignal på överansträngning/överbelastning men den behöver inte innebära en vävnadsskada eller inflammation. Om det gör ont direkt du inleder löpningen eller redan vid gång bör du dock inte springa.

Om du har några av följande symptom så rekommenderar vi att du kontaktar naprapat eller fysioterapeut som kan ställa en diagnos och behandla smärtan och sedan hjälpa dig med övningar för att komma tillrätta med problemet.

 7 vanliga löparskador och 3 sätt för att undvika dessa

Se även stötvågsbehandling

Nedan följer några lämpliga övningar för löparstyrka,

Ibland kan höft eller sätesövningar hjälpa till att stärka upp hela benet och underlätta för ditt löparknä. Lämpliga höft/säte-stärkande övningar finns på sidan för smärta på utsidan av höft. Dessa plus ytterligare övningar på denna sidan kan utföras i samråd med din terapeut.

 

 • KNÄÖVNINGAR

  Rörelse är en viktig komponent för att tillfriskna och återhämta sig vid knäsmärta. Här hittar du några knäövningar med varierad svårighetsgrad som verkar för balans. stabilitet och styrka. För en individanpassad rehabiliteringsplan och…

  Läs mer >>
 • Främre knäsmärta, PFSS

  PFSS, Patellofemoralt smärtsyndrom kännetecknas av diffusa smärtor på framsidan och/eller på kanten av knäskålen eller smärta som upplevs komma innanför knäskålen .

  Läs mer >>
 • Hopparknä

  Hopparknä är en skada på knäskålssenan, patellarsenan, och smärtan sitter på nedansidan av knäskålen. Smärtan beror ofta på en överbelastning i samband med mycket hoppande.

  Läs mer >>
 • Korsbandsskada

  Den vanligaste orsaken till att du kan få en skada på korsbandet är att du vridit knät kraftigt.

  Läs mer >>
 • Ledbandsskada i knäet (stukning)

  Ledbandsskada kan drabba både inre och yttre ledbanden i knät. Den vanligaste är dock inre som står för totalt 40% av alla knäskador.

  Läs mer >>
 • Löparknä

  Löparknä är en irritation och smärta på utsidan av knät, i höjd med knäleden, som uppstår i samband med löpning eller andra sporter som belastar fot, höft och knä.

  Läs mer >>
 • Menisksmärta

  Symptom på trasig menisk, meniskskada, är smärta i knät vid vridning eller när du sitter på huk. Tidigare meniskskada kan leda till artros i knät.

  Läs mer >>
 • Smärta i knävecket

  Smärtor i knävecket uppkommer vanligen på grund av överansträngningar vid påfrestande aktiviteter såsom till exempel längre löpsträckor. Smärtan kan kännas obehaglig och öka med tiden om du inte hittar de bakomliggande orsakerna.

  Läs mer >>

Smärtområden