Stäng

Symtom

<< Kvinnohälsa

Bäckenövningar

Tips på övningar för dig som vill träna upp styrka i bäcken efter förlossning!

Här får du tips på sidoträning av bäcken och höft i 3 steg. Du kan börja med steg 1 runt 3 v efter förlossning alternativt när du tycker att din kropp känns redo. I varje övning kan du börja med 6-8 reps i 3 set/sida och stegra antal reps allt eftersom du blir starkare.

Steg 1. Musslan. Ligg på sidan med böjda ben. Fötter ihop. Lyft knäet så högt du kan utan att vrida ditt bäcken.

Steg 2. Benlyft på sidan. Rakt ben. För benet bakom mittlinjen. Doppa tårna och lyft hälen mot taket.

Steg 3. Sidoplanka på knä (90 grader i undre knäet). Rak linje armbåge till knä. Lyft övre benet som i övningen ovan. Bra att utföra en annan övning (ex höftlyft) innan du byter sida.

Hur vet du om du kan stegra? Svar: Om du kan göra 15 reps i 3 set utan problem. Hur vet du om du stegrade för snabbt? Svar: Du får tyngdkänsla i underlivet eller du får en bäckensmärta eller fogsmärta efter du tränat. Träningsvärk är så klart okej att få!

Lycka till!

 


Författare:

Elenore Schmidt

Marknads- och Kommunikationsansvarig

elenore@accessrehab.se

 

 

 

 

 

 

  • Diastas

    Vad är en diastas? Diastas, eller rectusdiastas, är den medicinska termen för muskeldelning som är mycket vanligt under en graviditet. En tredjedel av alla kvinnor har kvar en magmuskeldelning efter en förlossning.

    Läs mer >>
  • Svag bäckenbotten

    Bålkontroll och styrka i de djupare magmusklerna samt bäckenbotten kan minska många olika besvär. Träning av dessa muskler är viktig både i vardagen och vid träningsaktiviteter.

    Läs mer >>
  • Spänd bäckenbotten

    Vår bäckenbottenmuskulatur är väldigt viktigt för oss på flera olika sätt. Här kan du läsa om vad problem med spända bäckenbottenmuskler kan leda till och på vilket sätt vi kan hjälpa dig med…

    Läs mer >>
  • Endometrios

    Intensiv smärta är det mest påtagliga symtomet vid endometrios som är en inflammatorisk sjukdom som drabbar 10% av alla kvinnor. Många upplever brister i kunskap kring sjukdomen inom vården. och patienterna känner sig…

    Läs mer >>
  • Framfall

    Prolaps är ett samlingsbegrepp för att något “fallit nedåt” och det beskrivs ofta som ett tryck nedåt bäckenbotten, en tyngdkänsla eller en svaghet i slidan. Många kvinnor återhämtar sig bra från detta besvär…

    Läs mer >>
  • Förlossningsskador

    Det finns många olika sätt att se på besvär efter en förlossning. Vad anses vara förväntat, skadligt eller störande? Vilka besvär är normala och en del av läkningen och vilka skador bör behandlas?…

    Läs mer >>
  • Inkontinens

    Urininkontinens är ett vanligt förekommande besvär och det innebär att det ofrivilligt läcker urin mellan toalettbesöken. Och vid avföringsinkontinens läcker avföring och/eller gaser ut utan att du kan förhindra det. Bägge tillstånden kan…

    Läs mer >>
  • Kejsarsnitt

    Kejsarsnitt är en förlossningsmetod som används då vaginal förlossning av någon anledning inte är möjlig eller ej är önskad av kvinnan som ska föda. Kejsarsnitt utförs på en operationssal där en läkare gör…

    Läs mer >>
  • Klimakteriebesvär

    Klimakteriet eller övergångsåldern inträffar vid 50 årsåldern och är den tid i livet då äggstockarnas funktion minskar, mensen upphör och hormonbalansen i kroppen förändras. Det är en naturlig del av åldrandet och det…

    Läs mer >>
  • Bäckensmärta under och efter graviditet

    Graviditetsrelaterad bäckensmärta och/eller fogsmärta är ett vanligt förekommande besvär. Man uppskattar att upp till hälften av alla gravida drabbas av smärta kring sitt bäcken.

    Läs mer >>

Smärtområden