Stäng

Symptom

<< Kvinnohälsa

Svag bäckenbotten

Bålkontroll och styrka i de djupare magmusklerna samt bäckenbotten kan minska många olika besvär. Träning av dessa muskler är viktig både i vardagen och vid träningsaktiviteter.

I ditt bäcken finns flera lager med muskler och bindväv som bildar en böjlig bottenplatta som kallas bäckenbotten. Din bäckenbotten ger stöd åt ändtarmen, slidan och urinröret så att du kan hålla tätt. Med vältränade bäckenbottenmuskler förebygger du inkontinensbesvär. Många upplever dessutom att sexlivet förbättras. Det är extra viktigt att träna musklerna i bäckenbotten före och efter: förlossningar, operationer av förlossningsskador, livmodersoperationer eller urin- och avföringsinkontinensoperationer. För dig som är nyförlöst kan det vara bra att känna till att det kan ta upp till 9-12 månader innan du fått tillbaka styrkan fullt ut i bäckenbotten och att det är normalt att ha en känsla av svaghet i området tills dess att du slutar amma. Men genom att gradvis träna upp musklerna minskar risken för kvarstående inkontinens.

Våra terapeuter hjälper dig att bibehålla eller återfå kontroll av magmuskulatur och bäckenbotten för belastning vid såväl vardagsaktiviteter som olika träningsaktiviteter.
 Läs mer om vilken typ av hjälp vi erbjuder här

Vad kan jag göra själv för att träna min bäckenbotten?

Knipövningar – så här gör du!
För dig som precis har fött barn: Vecka 1: Var tillsammans med din bebis och låt kroppen återhämta sig. Knip om du vill. Vecka 2: Börja träna försiktigt och känn efter att det inte gör ont.

Börja i liggande med böjda ben, på rygg eller på sidan, Om du ligger på rygg kan det vara skönt att ha en kudde under knäna. När du känner dig säker på knipet, utmana genom att göra det sittandes (lättare att hitta knipet framtill). Steget efter det är att göra övningen i stående. Träna gärna alla olika positioner så blir det lättare att hitta knipet sedan när det behövs. I bästa fall hittar musklerna knipet automatiskt så småningom.

Knipet!
Tänk dig en dragkedja som långsamt stängs i riktning uppåt. Öva med den tanken och muskelaktivering. Knip från anus till slida, till urinrör och dra sedan in magen upp mot naveln. Släpp långsamt spänningen. Upprepa övningen 10 gånger. Vila. Upprepa 10 gånger till. Gör övningen 2 gånger per dag.

Utmaning
När du känner att du bemästrar dina knipövningar kan du träna på att knipa hårt, snabbt eller med uthållighet. Håll knipet i 10 sek och släpp långsamt. Om du är osäker på ifall du har ett bra knip, kan du testa att stoppa din urinstråle. Detta är inget du sen ska träna vidare på utan bara använda som ett tillfälligt test.

Källor:
Bakingbabies.se – Webbföreläsning – Fysisk träning efter förlossning – myter och sanningar
Bakingbabies.se – Webbföreläsning – Bäckensmärta efter graviditet
Tyngre Rehab Pod – Mia Fernando om graviditet ur ett fysioterapeutperspektiv

 • Förlossningsskador

  Det finns många olika sätt att se på besvär efter en förlossning. Vad anses vara förväntat, skadligt eller störande? Vilka besvär är normala och en del av läkningen och vilka skador bör behandlas?…

  Läs mer >>
 • Diastas

  Vad är en diastas? Diastas, eller rectusdiastas, är den medicinska termen för muskeldelning som är mycket vanligt under en graviditet. En tredjedel av alla kvinnor har kvar en magmuskeldelning efter en förlossning.

  Läs mer >>
 • Svag bäckenbotten

  Bålkontroll och styrka i de djupare magmusklerna samt bäckenbotten kan minska många olika besvär. Träning av dessa muskler är viktig både i vardagen och vid träningsaktiviteter.

  Läs mer >>
 • Spänd bäckenbotten

  Vår bäckenbottenmuskulatur är väldigt viktigt för oss på flera olika sätt. Här kan du läsa om vad problem med spända bäckenbottenmuskler kan leda till och på vilket sätt vi kan hjälpa dig med…

  Läs mer >>
 • Endometrios

  Intensiv smärta är det mest påtagliga symtomet vid endometrios som är en inflammatorisk sjukdom som drabbar 10% av alla kvinnor. Många upplever brister i kunskap kring sjukdomen inom vården. och patienterna känner sig…

  Läs mer >>
 • Klimakteriesymtom

  Klimakteriet eller övergångsåldern är den tid i livet då äggstockarnas funktion minskar, mensen upphör och hormonbalansen i kroppen förändras. Det är en naturlig del av åldrandet och det kan pågå några år upp…

  Läs mer >>

Smärtområden