Symtom
Vår bäckenbottenmuskulatur är väldigt viktigt för oss på flera olika sätt. Här kan du läsa om vad problem med spända bäckenbottenmuskler kan leda till och på vilket sätt vi kan hjälpa dig med dessa besvär.
Bäckenbottenmuskulaturen lyfter organen i bäcken och buken. Det är en muskulatur som både fungerar som en hållningsmuskulatur (som du inte behöver tänka på att aktivera) och som en viljestyrd muskulatur. Det betyder alltså att den spänner sig av sig självt vid behov, exempelvis vid ett lyft, och att du själv styr muskulaturen vid urinering och tarmtömning.
Det pratas en hel del om svag bäckenbottenmuskulatur som dels leder till sämre stöd vid lyft och som ofta kan orsaka problem med urininkontinens. Men vad innebär en spänd bäckenbotten? Skillnaden mellan svag och spänd bäckenbotten är att en spänd bäckenbotten alltid, omedvetet är aktiverad/spänd. Följden av det blir att även en spänd bäckenbotten ger sämre stöd vid lyft då muskulaturen är uttröttad när du väl behöver den. Orsaker till att en bäckenbotten blir spänd kan vara smärta i regionen eller stress. Smärtan kan, i sin tur, vara en följd av förlossningsskada, övergrepp eller operation i underlivet.
Symtom som kan förekomma vid spänd bäckenbotten:
Vissa kan uppleva en överkänslighet som förmedlar smärta vid uttröttade, spända bäckenbottenmuskler. Det uppstår ett ökat försvar i området som egentligen inte behövs men det orsakar ändå symtom. Kunskap om dessa signaler, anatomi och vad du kan göra för att bli bättre och undvika att du hamnar i en besvärs-spiral, är en del av den behandling vi erbjuder.
En vaginal undersökning för att få rätt diagnos av dina besvär är en bra startpunkt för behandling. Den kan göras hos gynekolog, vissa barnmorskor och fysioterapeuter med den kompetensen. Därefter kan vi hjälpa dig med:
Våra terapeuter med kunskap inom kvinnohälsa är:
Nina , Johanna–och Annika – Hammarby Sjöstad, Stockholm, Ninni- Karlskrona, Åsa –Falun
Vår fystioterapeut Annika berättar mer om vad en spänd bäckenbotten är och hur en undersökning går till:
Läs mer om svag bäckenbotten här.
Källor:
Bakingbabies.se – Webbföreläsning – Fysisk träning efter förlossning – myter och sanningar
Bakingbabies.se – Webbföreläsning – Bäckensmärta efter graviditet
Tyngre Rehab Pod – Mia Fernando om graviditet ur ett fysioterapeutperspektiv
Vad är en diastas? Diastas, eller rectusdiastas, är den medicinska termen för muskeldelning som är mycket vanligt under en graviditet. En tredjedel av alla kvinnor har kvar en magmuskeldelning efter en förlossning.
Läs mer >>Bålkontroll och styrka i de djupare magmusklerna samt bäckenbotten kan minska många olika besvär. Träning av dessa muskler är viktig både i vardagen och vid träningsaktiviteter.
Läs mer >>Vår bäckenbottenmuskulatur är väldigt viktigt för oss på flera olika sätt. Här kan du läsa om vad problem med spända bäckenbottenmuskler kan leda till och på vilket sätt vi kan hjälpa dig med…
Läs mer >>Intensiv smärta är det mest påtagliga symtomet vid endometrios som är en inflammatorisk sjukdom som drabbar 10% av alla kvinnor. Många upplever brister i kunskap kring sjukdomen inom vården. och patienterna känner sig…
Läs mer >>Prolaps är ett samlingsbegrepp för att något “fallit nedåt” och det beskrivs ofta som ett tryck nedåt bäckenbotten, en tyngdkänsla eller en svaghet i slidan. Många kvinnor återhämtar sig bra från detta besvär…
Läs mer >>Det finns många olika sätt att se på besvär efter en förlossning. Vad anses vara förväntat, skadligt eller störande? Vilka besvär är normala och en del av läkningen och vilka skador bör behandlas?…
Läs mer >>Urininkontinens är ett vanligt förekommande besvär och det innebär att det ofrivilligt läcker urin mellan toalettbesöken. Och vid avföringsinkontinens läcker avföring och/eller gaser ut utan att du kan förhindra det. Bägge tillstånden kan…
Läs mer >>Kejsarsnitt är en förlossningsmetod som används då vaginal förlossning av någon anledning inte är möjlig eller ej är önskad av kvinnan som ska föda. Kejsarsnitt utförs på en operationssal där en läkare gör…
Läs mer >>Klimakteriet eller övergångsåldern inträffar vid 50 årsåldern och är den tid i livet då äggstockarnas funktion minskar, mensen upphör och hormonbalansen i kroppen förändras. Det är en naturlig del av åldrandet och det…
Läs mer >>Tips på övningar för dig som vill träna upp styrka i bäcken efter förlossning!
Läs mer >>