Stäng

Symtom

<< Huvud och axlar

Nackspärr

Nackspärr kännetecknas av en snabbt igångsatt smärta och stelhet/orörlighet i nacken upp mot huvudet eller i övre delen av ryggen.

Vid en nackspärr har du oftast svårt att vrida på huvudet eller röra huvudet framåt eller bakåt. Orsaken till smärtan/stelheten är oftast helt ofarlig och beror på att nacken har överbelastats på något sätt varför den skapat en skyddsreaktion i form av en muskelkontraktion (muskelkramp). Det kan finnas flera faktorer till varför nacken reagerar på det här sättet. Det kan röra sig om ett högt stresspåslag, tunga lyft eller annan belastning som inte nacken är beredd på. Smärtan är sällan patologisk vilket betyder att det inte finns någon skada eller inflammation som bakomliggande orsak.

Vad kan du själv göra vid nacksmärta?

Rörelse är ofta en viktig faktor för tillfrisknande. Försök därför röra dig så mycket du kan utan att provocera smärtan till en obehaglig känsla. Här hittar du några nackövningar som kan ge lindring.

En nackspärr försvinner oftast av sig själv efter några dagar upp till 1-2 veckor. Men för att säkerställa att man gör det bästa man kan för sitt tillfrisknande och för att undvika mer besvär eller långvarig smärta, kan det vara bra att ta en behandling hos någon av våra terapeuter. Vi hjälper dig att ställa rätt diagnos, utesluta allvarliga orsaker och behandla området för att minska smärtan. Därefter hjälper vi dig att hitta strategier, rätt träning och anpassningar för att minska risken för att nackspärren ska återkomma.

Här finns mer info om ryggsmärta

Boka en tid på någon av våra kliniker

 


Författare:

Elenore Schmidt

Marknads- och Kommunikationsansvarig

elenore@accessrehab.se

 

 

 

 

 

 

Vad beror nackspärr på?

Smärta i nackmusklerna beror vanligen på en överbelastning som kan vara både fysisk och psykosocial.

Går det att behandla?

För att säkerställa att man gör det bästa man kan för sitt tillfrisknande och för att undvika mer besvär eller långvarig smärta, kan det vara bra att ta en behandling hos någon av våra terapeuter. Vi hjälper dig att ställa rätt diagnos, utesluta allvarliga orsaker och behandla området för att minska smärtan. Därefter hjälper vi dig att hitta strategier, rätt träning och anpassningar för att minska risken för att nackspärren ska återkomma.

Boka en tid på någon av våra kliniker

Vad kan jag göra själv för att bli av med min nackspärr?

Träning och rörlighetsövningar i kombination är ofta effektivt för att balansera upp musklerna. Ergonomiska förändringar vid statiskt arbete kan också vara en hjälp.

Kan nackspärr vara farligt?

Nackspärr är i de flesta fall en variant av vanlig smärta i nackmusklerna som är helt ofarlig. Man bör dock söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om man:

plötsligt får kraftig, ihållande nack- och huvudvärk
har feber samtidigt som man har ont och är stel i nacken
har ont i nacken och axlarna efter en olycka

 • Ont i nacken

  De flesta människor kommer någon gång under livet att uppleva värk från nacken. Orsaken till nackbesvären kan vara många. Våra erfarna terapeuter hjälper dig gärna att komma tillrätta med din nacksmärta.

  Läs mer >>
 • Nackspärr

  Nackspärr kännetecknas av en snabbt igångsatt smärta och stelhet/orörlighet i nacken upp mot huvudet eller i övre delen av ryggen.

  Läs mer >>
 • Ont i armbågen

  Smärta i och kring armbågen, som till exempel tennisarmbåge/musarm, är det många som känner av, framför allt de som arbetar mycket framför datorn. Besvären är vanligtvis långvariga och det vara bra att kontakta…

  Läs mer >>
 • Värk eller domningar i handen

  Stelhet och ömhet i hand och handled är vanligt förekommande.

  Läs mer >>
 • Huvudvärk

  Huvudvärk är ett vanligt, oftast ofarligt, problem som kan ha olika bakomliggande orsaker. Det kan röra sig om spänningar i nacken eller käken, eller stress.

  Läs mer >>
 • Käksmärta

  Smärta i käken är inte ovanligt och det behöver inte betyda att det är något allvarligt fel med din käke. Det kan ofta bero på stress och spänningar i nacken och käkens muskulatur….

  Läs mer >>
 • Ont i axeln

  Ont i axeln? Axeln är den mest rörliga leden i kroppen vilket ställer ett stora krav på stabilitet och styrka. Våra terapeuter hjälper dig att ställa diagnos och upprätta en individuell handlingsplan för…

  Läs mer >>

Smärtområden