Stäng

Symtom

Fotsmärta

Fotsmärta är vanligt och något som många upplever under livet. Det kan handla om värk, stelhet, ömhet eller svullnad. Om du är kvinna och i 45-årsåldern eller äldre kan din fotsmärta också bero på klimakteriebesvär.

I de flesta fall beror dina smärtor i foten på någon typ av överbelastning. Plantarfascian (senspegeln under foten) belastas kontinuerligt vid gång och löpning. Vilka typer av skor du använder och vilket underlag du ofta går/springer på är sådant som kan påverka dina fötters mående.  Vid tyngre eller upprepad ensidig belastning är överbelastningsskador vanligt förekommande och dessa kan ge mycket besvär.

Hälsporre – plantar faciit

Det finns många olika orsaker till varför man får ont i fötterna

Intensiv påfrestning från exempelvis långdistanslöpning kan även orsaka små, men smärtsamma frakturer. I rutan nedan hittar du lite olika fotbesvär som du kan läsa mer om samt några fotövningar som kan ge smärtlindring.

Om du är kvinna och i 45-årsåldern eller äldre kan din fotsmärta också bero på klimakteriebesvär i samband med sjunkande östrogennivåer. I dessa fall kan du uppleva att sedvanliga rehabövningar inte gör att du blir bättre.

Löpband.


Författare:

Elenore Schmidt

Marknads- och Kommunikationsansvarig

elenore@accessrehab.se

 

 

 

 

 

 

 • Ont under framfoten

  Ont under den främre trampdynan kan orsakas av ett nedsjunket främre fotparti. Detta kan leda till att mellanfotens ben som leder mot tårna belastas för mycket.

  Läs mer >>
 • Ont under foten

  Har du ont i foten kan symtomen te sig lite olika beroende på var problemet ligger. Smärtan kan bero på en muskelspänning eller en retning i det bindvävsstråk som utgör en del av…

  Läs mer >>
 • Stressfraktur

  .Stressfrakturer kan drabba hela foten men ses främst i de avlånga smala benen i mellanfoten. Vanligast är att skadan drabbar det andra mellanfotsbenet, räknat från stortån.

  Läs mer >>
 • Ont i hälen

  Hälsmärta kan uppstå vid överbelastning och symptomen börjar vanligen visa sig på morgonen i form av en stelhet som försvinner när man börjar röra på sig.

  Läs mer >>
 • Hälsporre – plantar faciit

  Plantarfasciit karaktäriseras av bristningar och senvävnadsskador i plantarfascian som kan leda till en kronisk inflammation och en degeneration av plantarfascians infästning. Ibland bildas en påbyggnad av ben i fästet vid hälbenet. Denna kallas…

  Läs mer >>
 • FOTÖVNINGAR

  Rörelse är en viktig komponent för att tillfriskna och återhämta sig vid fotsmärta. Här hittar du några fotövningar som kan ge lindring. För en individanpassad rehabiliteringsplan rekommenderar vi att du träffar en vårdgivare.

  Läs mer >>

Smärtområden