Symptom

Nacksmärta

De flesta människor kommer någon gång under livet att uppleva värk från nacken.

Nacksmärta kan kännetecknas av allt från en lätt molande värk och stelhet till en kraftigt huggande smärta och stelhet som gör att du får svårt att röra på huvudet.

Hur behandlar vi nacksmärta

Terapeuten utför en grundlig undersökning för att kunna diagnosticera orsaken och ursprung till smärtan. Fokus ligger initialt på att få patienten smärtfri och därefter jobba fram en strategi med träning och råd för att förebygga ny smärta i området.

Nacksmärta i samband med mobilanvändning – vår naprapat och kliniskt ansvarig  Filip Danielsson, på SVT nyhetsmorgon och Rapport 2019-09-20.

Filips egna kommentar till inlägget:
”Den exakta positionen av nacken vid mobilanvändande är inte problemet. Alla statiska positioner kan bli smärtsamma om vi inte rör på oss regelbundet.
Teorier kring att en framåtböjd nackposition vid mobilanvändande skulle kunna leda till nacksmärta har undersökts i flera studier men man har inte kunnat fastställa ett tydligt orsakssamband. Vi har lutat huvudet neråt i all tid, när vi läser böcker, stickar, spelar spel, hantverkare i sina yrken. Det är något som som vi är byggda att göra.
Problemet med ”mobilnacke” är samma problem som med alla statiska positioner, vi är menade att röra på oss och håller man sitt huvud/nacke i vilken position som helst kommer man sannolikt känna smärta till slut.
Själva inaktiviteten i sig är något som associeras med försämrad hälsa och potentiell smärta, dvs. om man bara sitter och inte motionerar regelbundet kan det leda till att kroppen blir känslig och utvecklar smärta. De tydligaste riskfaktorerna till en ihållande smärta är ffa psykosociala faktorer såsom nedstämdhet, hög stress eller arbetsbelastning och dålig sömn för att ta några exempel.”

Se även ländryggsvärk

 • Nackspärr

  Nackspärr kännetecknas av en snabbt igångsatt smärta och stelhet/orörlighet i nacken upp mot huvudet eller i övre delen av ryggen.

  Läs mer >>
 • Stel i nacken

  Att vara stel i nacken är något som många av oss känner av dagligen.

  Läs mer >>
 • NACKÖVNINGAR

  Rörelse är en viktig komponent för att tillfriskna och återhämta sig vid nacksmärta. Här hittar du några nackövningar som kan ge lindring. För en individanpassad rehabiliteringsplan rekommenderar vi att du träffar en vårdgivare.

  Läs mer >>

Smärtområden