Stäng

Symtom

<< Vadsmärta

Muskelbristning i vaden

En muskel är uppbyggd av många små muskelfiber som drar ihop sig och sträcks ut växelvis när muskeln är i arbete. När muskeln utsätts för överbelastning kan det leda till en muskelbristning eller sträckning vilket betyder att en eller flera muskelfibrer går av.

Hur får man en muskelbristning?
En muskelbristning är en vanligt förekommande idrottsskada som oftast uppstår vid explosiv aktivitet. Bristningen uppkommer i övergången från långsamt till hastigt arbete vid t.ex en sprint eller snabb rusning i någon bollsport såsom badminton, paddle, tennis eller squash. Men en muskelbristning kan även uppstå på grund av upprepade ensidiga rörelser. När man talar om muskelbristning i vaden talar man oftast om en partiell ruptur, dvs delvis bristning av vaden.

Vad är gubbvad?

Symtom
Typiska symptom vid muskelbristning är kraftigt huggande smärta i nedre delen av vadmuskelns insida med en efterföljande ömhet och muskelsvaghet. Det brukar göra väldigt ont att gå som vanligt eller springa.

Behandling vid muskelbristning

Våra kliniker

Hammarby Sjöstad – Stockholm
Falun
Karlskrona

Med rätt akut omhändertagande minskas blödning och svullnad. Det är därför mycket viktigt att man omgående avslutar träningen efter att bristningen har uppstått. Ett tryckförband bör fästas över det skadade området inom några minuter och benet bör ligga i högläge. Minimerad blödning och svullnad är en avgörande faktor för utgångsläget de kommande dagarna och veckorna efter skadan. Att inte behöva vänta ut  “onödig” svullnad ger även bättre förutsättningarna för både rehab och återgång till idrott.

För fortsatt behandling bör skadan undersökas av någon medicinskt utbildad personal med idrottsmedicinsk kompetens, tex naprapat, kiropraktor eller sjukgymnast. För en exakt och korrekt diagnos är en ultraljudsundersökning ett mycket bra alternativ. Ett troligt scenario för rehab är vila de första dagarna. Därefter lätt stretch av vaden (smärtan bestämmer nivån för stretchen) och när muskeln tillåter det är tåövningar en bra övning att börja med. Börja på två ben och öka successivt belastningen. Se filmer nedan.

 

Vad är en muskelbristning?

En överbelastad muskel som inte är tillräckligt uppvärmd eller inte har återhämtat sig efter den senaste löprundan. Risken för en muskelbristning ökar ju sämre grundform muskeln är varför vältränade muskler och bra uppvärmning är effektivt för att motverka bristningar.

Hur får man en muskelbristning?

När musklerna arbetar drar muskelfibrerna ihop sig och sträcks ut om vartannat. Om belastningen blir för våldsam kan en eller flera fibrer brista.

Hur känns en muskelbristning?

Smärtan är avgränsad och sitter normalt i muskelytan. Den kan kännas mer som en ömhet så länge muskeln hålls stilla, men återkommer när muskeln används. Området svullnar eller blir missfärgat, då det uppstår en liten blödning i muskeln.

Hur lång tid tar det för en muskelbristning att läka?

Läkningen vid en muskelbristning beror på skadans omfattning och placering. En bristningen i en övergång mellan en muskel och en sena tar längre tid att läka än en skada i själva muskeln. Ta det lugnt och dra ner på träningen de första två veckorna men påbörja rehabträning redan några dagar efter skadan. 

 

När behöver jag söka vård för muskelbristning?

Det är viktigt att omgående avsluta träningen efter att bristningen har uppstått. Ett tryckförband bör fästas över det skadade området inom några minuter och benet bör ligga i högläge. Detta för att dämpa blödning och svullnad.

Om du inte känner dig bättre efter ett par dagar bör skadan undersökas av någon medicinskt utbildad personal med idrottsmedicinsk kompetens, tex naprapat, kiropraktor eller sjukgymnast. För en korrekt och exakt diagnos är ultraljudsdiagnostik ett mycket bra alternativ.

Du bör dock söka akut hjälp om du hör en ”smäll” i samband med skadan sker vilket kan tyda på att hela muskeln gått av. Det gäller också om du får en betydande svullnad eller om du inte kan använda muskeln.

  • Gubbvad

    Gubbvad är benämningen på en muskelbristning i vaden som ofta drabbar män över 40 (kvinnor också såklart).

    Läs mer >>
  • Benhinneproblem

    Smärtande benhinnor är ett av de vanligaste problemen bland sportsligt aktiva, inte minst bland personer som löper mycket. Alla ben i kroppen har benhinnor, sk periost, men när det pratas om behinneproblem så…

    Läs mer >>
  • Muskelsmärta i vaden

    Muskelsmärta i vaderna är vanligt och uppkommer i de flesta fall i samband med träning.

    Läs mer >>
  • Muskelbristning i vaden

    En muskel är uppbyggd av många små muskelfiber som drar ihop sig och sträcks ut växelvis när muskeln är i arbete. När muskeln utsätts för överbelastning kan det leda till en muskelbristning eller…

    Läs mer >>

Smärtområden