Symptom

<< Vadsmärta

Muskelbristning i vaden

En muskel är uppbyggd av många små muskelfiber. När muskeln utsätts för överbelastning kan det leda till en muskelbristning eller sträckning, dvs. att en eller flera muskelfibrer går av.

Muskelbristning i vaden, Access Rehab.

En muskelbristning är en vanligt förekommande idrottsskada som oftast uppstår vid explosiv aktivitet. Bristningen uppkommer i övergången från långsamt till hastigt arbete vid t.ex en sprint eller snabb rusning i någon bollsport. Men en muskelbristning kan även uppstå på grund av upprepade ensidiga rörelser. När man talar om muskelbristning i vaden talar man oftast om en partiell ruptur, dvs delvis bristning av vaden.

Typiska symptom vid muskelbristning är kraftigt huggande smärta i nedre delen av vadmuskelns insida med en efterföljande ömhet och muskelsvaghet. Det brukar göra väldigt ont att gå som vanligt eller springa.

När skadan har skett är det mycket viktigt att man omgående avslutar träningen. Detta för att blödningen i muskeln inte ska öka. Hur snabbt man börjar behandlingen har stor inverkan på hur snabbt man blir skadefri. Ett tryckförband bör fästas över det skadade området inom några minuter och benet bör ligga i högläge.

För fortsatt behandling bör skadan undersökas av någon medicinskt utbildad personal med idrottsmedicinsk kompetens, tex naprapat, kiropraktor eller sjukgymnast. Ett troligt scenario för rehab är vila de första dagarna. Därefter lätt stretch av vaden (smärtan bestämmer nivån för stretchen) och när muskeln tillåter det är tåövningar en bra övning att börja med. Börja på två ben och öka successivt belastningen.

 • Gubbvad

  Gubbvad är benämningen på en muskelbristning i vaden som ofta drabbar män över 40 (kvinnor också såklart).

  Läs mer >>
 • Benhinneproblem

  Alla ben i kroppen har benhinnor, sk periost, men när det pratas om behinneproblem så är det benhinnorna i vaderna alla pratar om.

  Läs mer >>
 • Muskelsmärta

  Muskelsmärta i vaderna är vanligt och uppkommer i de flesta fall i samband med träning.

  Läs mer >>
 • Muskelbristning i vaden

  En muskel är uppbyggd av många små muskelfiber. När muskeln utsätts för överbelastning kan det leda till en muskelbristning eller sträckning, dvs. att en eller flera muskelfibrer går av.

  Läs mer >>

Smärtområden