Stäng

Symtom

<< Huvudvärk

Migrän

Migrän är en neurologisk sjukdom som kan drabba vem som helst. Det är vanligt i alla åldrar men det första anfallet kommer sällan efter 50 års ålder. Det finns många olika typer av migrän, migrän med aura, migrän utan aura och migrän-aura utan huvudvärk.

Migrän är en kraftig, oftast ensidig, bultande, pulserande huvudvärk som kommer i attacker. Under dessa attacker/anfall kan värken ge illamående och en ökad känslighet för ljud och ljus. Vissa personer upplever en aura i samband med migränanfallet där det vanligaste aura-symtomet är tillfälliga synrubbningar.

Orsakerna till migränanfallen är ännu inte helt klarlagda men man vet att vissa blodkärl i hjärnan drar ihop sig för att sedan utvidga sig under ett anfall. Huvudvärken uppträder då blodkärlen utvidgar sig. Att ha släktingar med migrän är en stark riskfaktor och ärftligheten har uppskattats vara så hög som 50%. Man har dock sett att besvären kan minska om man lever ett regelbundet liv, äter och sover bra samt motionerar.

Lider du av kraftig huvudvärk ofta? Låt oss hjälpa dig

På Access Rehab kan vi hjälpa dig med behandling som minskar symtomen av migränanfallet samt ge information om hur du skall hantera situationer då anfallen kommer.

Boka en tid hos någon av våra terapeuter

Se även nacksmärta

Vad orsakar migrän?

Ett migränanfall kan utlösas av många olika saker. Stress, sömnbrist och hormonförändringar hos kvinnor i samband med mens är kända orsaker. Mycket vanligt är också att viss typ av mat som choklad, citrusfrukter, rödvin och starka ostar kan framkalla ett migränanfall. Även starkt solljus, höga ljud och starka parfymdofter är vanliga utlösande faktorer.

 

Hur uppstår migrän?

Man vet inte exakt vad som orsaker migrän, men man vet att vissa blodkärl i hjärnan drar ihop sig för att sedan utvidga sig under ett anfall. Huvudvärken uppträder då blodkärlen utvidgar sig.

Vad kan jag göra själv för att underlätta min migrän?

När man får en migränattack kan det underlätta att gå och lägga sig och vila på en mörk och lugn plats. En del menar att en kylklamp eller blöt handduk i pannan, på huvudet eller i nacken lindrar värken.

Vad kan jag göra själv för att förebygga migrän?

Besvären kan minska om man lever ett regelbundet liv, äter och sover bra samt motionerar. Försök att undvika stress samt mat och dryck som utlöser attackerna. Avslappningsövningar kan också hjälpa.

 • Migrän

  Migrän är en neurologisk sjukdom som kan drabba vem som helst. Det är vanligt i alla åldrar men det första anfallet kommer sällan efter 50 års ålder. Det finns många olika typer av…

  Läs mer >>
 • Yrsel

  Yrsel är kroppens reaktion på en störning i balanssystemet och är oftast helt ofarlig men kan upplevas som obehaglig.

  Läs mer >>
 • Spänningshuvudvärk

  Detta är den vanligaste typen av huvudvärk och beror vanligen på stelhet i nacke och käkar.

  Läs mer >>

Smärtområden