Stäng

Symptom

Cykling - tips och skador

Cykling är i regel en som skonsam konditionsidrott för muskler och leder men även här kan det uppstå olika typer av smärta i samband med överansträngning.

Cykelsporten är på framfart och det tycker vi är väldigt positivt! Träning och fysisk aktivitet på cykel kan göras med stor variation; cykelpendling till och från jobb/skola, landsvägscykling, mountainbike i skogen, downhill eller inomhuscykling på en spinningklass. 

Den vanligaste anledningen till smärta och besvär i samband med cykling är att drabbas av någon typ av överbelastning. Det kan hända i samband med att du inför en förändring i din träning såsom ökad träningsmängd, cykelbyte/sittposition eller så kan det vara någon annan förändring i livet. Kroppen är fantastisk på att anpassa sig efter nya förhållanden men den måste få tid att vänja sig. Därför är t.ex en successiv stegring av träningen en viktig faktor för att undvika överbelastning.  Men skulle du som cyklist ändå drabbas av smärta i samband med din träning så hjälper vi på Access Rehab dig att ställa diagnos och lägga upp en plan för behandling, rehabträning och fortsatt cykelträning. 

Vanliga besvär som kan uppstå hos cyklister är:  

Boka tid för hjälp med besvär på någon av våra kliniker

Hur undviker jag smärta och utvecklar min cykelträning?

 1. Trappa upp din träning successivt. Lyssna på hur kroppen reagerar under och efter din cykelträning och stegra träningen gradvis. Börja inte med samma mängd cykelträning på våren som när du avslutade träningen i höstas.
 2. Stärk upp kroppen med styrketräning. Öka din tålighet med hjälp av styrketräning för att klara mer belastning. Styrketräna i slingor med @jessicaclaren

She rides – en community för cyklister
Access Rehab har sedan flera år ett samarbete med Jessica Clarén som är grundare till She rides. Om du är medlem i She rides har du en rabatt på 10% hos oss. Mer om She rides här.

Foto: Jessica Clarén  ”Jag är sedan många år kund och samarbetspartner med Access Rehab och jag har alltid fått väldigt bra, proffsig och målinriktad behandling supersnabbt när jag behövde det! För mig har det varit ovärderligt och är väldigt tacksam över vårt samarbete.”

Instagram 
Missa inte Saras (She rides Östersund) och Jessica Claréns ”take over” på vårt Instagramkonto @accessrehab i oktober!

”Jag älskar cyklingen och allt gott den gör för mig i både kropp och knopp! Det spelar ingen roll om det handlar om att stå med hojen på en startlinje för att tävla, eller om jag är ute och rullar med familjen och vi har lillan i cykelkärran, det är lika härligt ändå.” Sara She rides Östersund. Foto: Sarah. I toppbanner och löptext – She rides Östersund

Screening – rörelseanalys för dig som vill prestera bättre inom din idrott
Vårt screeningerbjudande vänder sig till två grupper; dels till dig som redan haft problem med skador och vill komma tillrätta med det. Dig kan vi hjälpa genom att skapa ett skräddarsytt träningsprogram för att stärka upp de skadedrabbade områdena.  Och till dig som vill ligga steget före och bygga upp din rörlighet och stabilitet för att kunna träna hårt. Läs mer och boka tid

Varför domnar fingrarna när jag cyklar?

Det är inget ovanligt att fingrarna domnar bort när man sitter och trampar på cykeln, oavsett om det handlar om mtb eller landsvägscykling. Det beror oftast på att handen greppar tag om styret så att blodtillförseln och nerverna kläms. Undvik att greppa för hårt om styret och att böja handlederna.

Hur många pass i veckan ska jag träna?

Träna utan avbrott i början och gärna tre fyra pass i veckan. Flera korta cykelturer ger bättre resultat än ett långpass på helgen.

Hur tung växel ska jag köra på?

Många har en tendens att köra på för tunga växlar – gör inte det misstaget. Det  innebär oftast att benen blir fyllda med mjölksyra. Om det bildas för mycket mjölksyra säger kroppen till slut stopp – och träningspasset är bortkastat.

Hur ska jag variera min cykelträning?

Växla mellan lugna cykelturer och tuffa intervallpass. Intervallerna kan t.ex vara tre till fem minuter långa med en minuts vila. Under själva intervallerna ska pulsen ska upp till 80–90 % av maxpulsen.

När kan jag öka min träningsmängd?

Träningsintensitetet bör höjas gradvis. Ett tips kan vara att öka träningsmängden och intensiteten med 10 procent i veckan under tre veckor. Den fjärde veckan lägger man sedan in en återhämtningsvecka och sedan gasar man tre veckor igen.

 • Cykelstyrka övningar

  Styrketräning kan med stor fördel användas för att bygga upp tålighet i strukturerna och den har även visat sig kunna höja prestationsförmågan hos cyklister. Se därför styrketräning som ett komplement till din cykelträning….

  Läs mer >>
 • Slingträning för cyklister

  Styrketräning med hjälp av slingor kan med stor fördel användas för att bygga upp tålighet i strukturerna och den har även visat sig kunna höja prestationsförmågan hos cyklister. Se därför slingträningen som ett…

  Läs mer >>

Smärtområden