Stäng

Symtom

<< Artros

Fingerledsartros

Artros i händerna är ett relativt vanligt besvär. Uppskattningsvis har mer än hälften av alla över 70 år artros i någon led.

Problem med handen/händerna, Access Rehab.

Artros är ett sjukdomstillstånd där symtomen består av långsamt framskridande ledförändringar med påföljande broskförlust samt benpålagringar vid ledkanterna. Artros betecknas som ett vanligt förekommande tillstånd och det drabbar framför allt den äldre populationen. Forskning har visat att det finns en förhöjd risk för artros vid väldigt hög belastning under lång tid, såsom vid elitidrott samt efter trauma mot leden eller vid övervikt.

Artros är vanligt förekommande i höft- och knäleder men kan även drabba lederna i handen där tummen brukar var mest utsatt. Vid besvär i tummen är det oftast den inre leden som är drabbad och när det gäller övriga fingrar drabbas de yttre lederna.  Artrosen kan leda till smärta samt förstorade leder som kan få till följd att det är svårt att greppa föremål. Fingrarna kan också bli känsligare för beröring framför allt vid lederna. Artrosen kan lindras av en kombination av läkemedel samt fysisk aktivitet. Viktigt är att börja träna tidigt i sjukdomsförloppet för att minska effekterna av artrosen.  Vi rekommenderar att du tar kontakt med en terapeut för att få råd och hjälp med rätt träning som passar just dig.

Tips på några övningar för dig med fingerartros
Klämma boll: Håll i en mjuk boll av handstorlek. Kläm den sakta så hårt du kan, utan att provocera smärta, och låt sen fingrarna sakta gå tillbaka till utgångsläget.

Tumme mot finger: Rör tumme mot finger, ett finger i taget där du kan börja med pekfingret och sen gå hela vägen till lillfingret.  Gå sedan hela vägen tillbaka och avsluta med pekfingret igen. För extra motstånd träna med ett finger i taget och ha ett gummiband runt fingret och tummen.

Kläm: Håll handen på ett bord med handflatan nedåt. Böj fingrarna så långt du kan och rulla sen ihop fingrarna in i handen.

Spreta: Håll handen på ett bord med handflatan nedåt. Lyft ett finger i taget från bordet

 • Fingerledsartros

  Artros i händerna är ett relativt vanligt besvär. Uppskattningsvis har mer än hälften av alla över 70 år artros i någon led.

  Läs mer >>
 • Höftledsartros

  Höftledsartros är ett sjukdomstillstånd där symtomen består av långsamt framskridande ledförändringar med påföljande broskförlust samt benpålagringar vid ledkanterna. Artros betecknas som ett vanligt förekommande tillstånd och det drabbar framför allt den äldre populationen….

  Läs mer >>
 • Övningar för höftleds- och knäartros

  Träning lindrar sjukdomsförloppet samt minskar smärtan vid artros. Här kommer exempel på några övningar som kan vara till hjälp vid höftleds- och knäartros.

  Läs mer >>
 • Knäledsartros

  Knäledsartros är ett sjukdomstillstånd där symtomen består av långsamt framskridande ledförändringar med påföljande broskförlust samt benpålagringar vid ledkanterna. Artros betecknas som ett vanligt förekommande tillstånd och det drabbar framför allt den äldre populationen….

  Läs mer >>

Smärtområden