Stäng

Symtom

Diskbråck är ett vanligt förekommande ryggbesvär. Mellan ryggradens kotor finns det mjuka kuddar som kallas diskar. Vid ett diskbråck har en disk mellan ryggkotorna spruckit och buktar in mot nerverna som kommer ut från ryggraden. Det kan göra ont och om disken trycker mot ryggmärg eller nervrötter kan smärtan bli mycket stark och stråla ner mot benen.

Diskbråck kan förekomma i hela ryggraden men är vanligast i ländryggen och halsryggen. Diskbråcket består av en knoppliknande utbuktning som uppstår i en disk som genomgått en åldersförändring så att det finns en sprickbildning i diskens kapsel. I denna sprickbildning kan delar av diskens inre komma ut som ett bråck. Ibland uppstår ett diskbråck till följd av lyft, ryggböjning/vridning eller annan olyckshändelse men lika ofta uppstår det utan någon egentlig utlösande händelse.

Vanliga symtom på ryggbesvär som kan vara diskbråck

Symtomen varierar beroende på var i ryggen den skadade disken sitter, – de vanligaste symtomen är ont i nacke och rygg och/eller smärta som strålar ner i bröstkorg, ben och armar. Smärta som strålar ut i benet benämns ofta som ischias. Ytterligare symtom är domningar och stickningar i ben och fötter, vilket kan leda till svårigheter att kontrollera rörelser. Det kan även vara svårt att kontrollera urin och avföring. Ett diskbråck behöver dock inte framkalla smärta överhuvudtaget. Faktum är att 30% av befolkningen i 30-40-årsåldern har diskbråck utan symtom.

90 % av alla diskbråck som ger symtom läker av sig själva eller blir betydligt bättre inom 2-16 veckor och behöver därför ingen operativ åtgärd. Vid ett besök hos en terapeut dvs en naprapat, sjukgymnast eller kiropraktor kan du få hjälp med diagnos och rehabilitering. Där ligger fokus på att informera om läkeprocessen samt att begränsa smärtan genom behandling där man minskar spänningarna runt diskbråcket och ger övningar som ska hjälpa ryggen till ökad funktion både i den akuta fasen och på lång sikt.

Vad kan jag göra själv vid ryggont?

 • Ta det lugnt och vila i den första akuta fasen som kan vara väldigt smärtsam. Lindra smärtan med smärtstillande mediciner.
 • Gör enkla övningar för att avlasta och lätta på trycket så fort du kan. Dessa övningar ska vara smärtfria eller endast ge lätt smärta.
 • Lev så normalt som möjligt. Behåll dina dagliga rutiner och jobba om du kan.

Mer om ryggsmärta här

Här följer ett par övningar som kan vara avlastande vid diskbråck (och även ryggskott.)

Vilande ryggläge med ben i 90 grader löser spänningar och jobbar med asymmetrier i höften.

Bakåtböj/McKenzie/Kobra – är en övning som kan utföras på raka armar eller på armbågarna. Övningen lättar på trycket i den nedre delen av ryggen och reducerar smärta. Den hjälper också till att justera ryggraden. Obs denna övning passar inte alla. Upphör med övningen om du får ökad smärta.

Under avsnittet för ryggskott kan du se fler övningar som kan avlasta och minska smärta även vid diskbråck.


Författare:

Elenore Schmidt

Marknads- och Kommunikationsansvarig

elenore@accessrehab.se

 

 

 

 

 

 

Vad är diskbråck?

Diskbråck kallas det när en disk som ligger och dämpar mellan ryggradens kotor har brustit. Det är vanligt, och gör i regel inte speciellt ont. Men om disken trycker mot ryggmärg eller nervrötter så kan smärtan bli värre och stråla ner mot benen. I värsta fall kan man behöva opereras.

Varför får man diskbråck?

Alla kan få diskbråck, oavsett ålder. Men vanligast är i 40-årsåldern. Den vanligaste orsaken är ålder, men även fysiskt arbete och olyckor kan orsaka diskbråck. Det är även, till viss del, ärftligt.

Hur vet man att man har fått ett diskbråck? Vilka är symtomen?

Ont i nedre delen av ryggen, ländryggen eller övre delen av ryggen, halsryggen.

Smärta som strålar ner i ett ben vid ländryggsmärta, så kallad ischias. eller i bröstkorg och armar vid halsryggsmärta.

Domningar och stickningar i ben och fötter, vilket kan leda till svårigheter att kontrollera rörelser. Det kan även vara svårt att kontrollera urin och avföring.

 

 • Ont i ryggen

  Har du ont i ryggen? Cirka 85% av alla människor får någon gång ont i ryggen men i de flesta fall går smärtan över efter ett par veckor. I de fall smärtan kvarstår…

  Läs mer >>
 • Ont i höften

  Besvär i och runt höften är ett vanligt problem som kan visa sig på flera olika sätt, – allt från en liten stelhet efter ett löp-pass till kraftig värk som gör det svårt…

  Läs mer >>
 • Diskbråck

  Diskbråck är ett vanligt förekommande ryggbesvär. Mellan ryggradens kotor finns det mjuka kuddar som kallas diskar. Vid ett diskbråck har en disk mellan ryggkotorna spruckit och buktar in mot nerverna som kommer ut…

  Läs mer >>
 • Smärta i ljumsken

  Smärta och besvär i ljumsken kan bero på flera olika saker och vara svåra att diagnostisera. Smärtan kan bero på seninflammationer, bråck, överbelastning, höftledsartros mm.

  Läs mer >>
 • Ryggskott

  Ryggskott är en plötslig och kraftig smärta i nedre delen av ryggen som vanligen uppkommer i samband med rörelse.

  Läs mer >>
 • Ont mellan skulderbladen

  Smärta mellan skulderbladen är en vanlig åkomma som många gånger kan härledas till ett stillasittande arbete och en dålig arbetsergonomi.

  Läs mer >>
 • Ont i rumpan

  Rumpan, eller sätet som vi kallar den för, består av väldigt många både stora och små muskler.

  Läs mer >>

Smärtområden