Stäng

Symtom

<< Ont i höften

Smärta på utsidan av höften

Smärta på utsidan av höften är vanligt förekommande bland löpare och andra konditionsidrottare och kan kännas som en ömsom vass ömsom molande smärta under höftkammen, - vanligen i samband med aktivitet. Den typen av höftsmärta kan röra sig om muskelsmärta på grund av överbelastning. Men smärta i och runt höften är ett vanligt problem som också kan bero på höftledsartros.

Smärta från höften kan vara refererad från närliggande områden såsom ländryggen eller höftleden. Således kan det vara en fördel att få hela det området undersökt för att komma fram till vad som bidrar till besvärsbilden. Om smärtan är relaterad till löpning kan alternativ träning under period med smärta tex bestå av vattenlöpning, crosstraining eller cykling. De är alla tre pulshöjande aktiviteter som inte belastar höften så mycket. Hur mycket belastning höften tål måste dock avgöras från fall till fall beroende på hur stor smärtan är. När smärtan avtar kan löpningen återupptas successivt i kombination med styrke/stretch-övningarna nedan.

Kan smärtan i höften vara höftartros? En vanlig symptombild vid höftartros är långsamt ökande värk och stelhet i leden, ofta på morgonen och efter aktivitet. Besväret lindras när man kommit igång eller blivit uppvärmd. Läs mer om höftartros här.

Om smärtan sitter i ryggen – mer info här

OBS! Vid ihållande symptom rekommenderar vi att du kontaktar naprapat eller sjukgymnast som kan ställa en diagnos och behandla smärtan och sedan hjälpa dig med mer individuellt anpassade övningar för att komma tillrätta med problemet.

Våra kliniker

Hammarby Sjöstad – Stockholm
Falun
Karlskrona

 

+

Visa merGöm

Här följer några exempel på övningar som kan ge smärtlindring. Vårt råd till dig är att vara noga med att göra lugna rörelser och om du känner att någon övning gör att du får mer ont, ska du genast sluta upp med just den övningen.

Sidoplanka med raka ben

Ligg på sidan och stöd dig mot armbågen. Stabilisera upp axeln. Lyft upp kroppen genom att pressa ifrån med fötterna mot underlaget. Håll kroppen rak i detta läge några sekunder och upprepa övningen 10 ggr.

Sidoplanka med raka ben.Sidoplanka med raka ben.

Sidoplanka med böjt ben

Ligg på sidan och stöd dig mot ena armbågen och ena knät. Stabilisera axeln. Lyft bäckenet/kroppen genom att pressa ner knät mot underlaget. Håll några sekunder och upprepa övningen 10 ggr.

Sidoplanka med böjt ben, Access Rehab. Sidoplanka med böjt ben, Access Rehab.

Bäckenlyft med rakt ben

Ligg på rygg med böjda knän. Knip rumpan och lyft bäckenet och nedre delen av ryggen från underlaget. Håll positionen och sträck det ena benet. Håll i 3-5 sek och sänk långsamt tillbaka. Upprepa med motsatt ben. Upprepa övningen ca 10 ggr.

Bäckenlyft med rakt ben, Access Rehab. Bäckenlyft med rakt ben, Access Rehab.

Bäckenlyft med böjt ben

Ligg på rygg med böjda ben. Lyft det ena benet och ta tag om knät. Spänn rumpan och lårmuskulaturen, och lyft bäckenet och den nedre delen av ryggen. Håll i 3-5 sek och sänk långsamt tillbaka. Upprepa med motsatt ben. Upprepa övningen ca 10 ggr.

Bäckenlyft med böjt ben, Access Rehab.

Enbenshopp

Utför den här övningen när du är ordentligt uppvärmd i vaderna. Mät upp en sträcka på 8-10 meter. Hoppa på samma ben diagonalt över en tänkt eller markerad linje. Byt ben vid andra sidan och hoppa tillbaka. Upprepa 5 längder/ben. Var uppmärksam på att du håller höft och knä stabilt genom hela hoppfasen.

Enbenshopp.Enbenshopp.

Stretch höft/säte – duvan

Lägg dig med ena benet böjt framför kroppen och det andra utsträckt bakåt. Luta dig framåt så långt du kan och du känner att det stretchar medan du stödjer dig på armarna.

Stretch höft säte duvan, Access Rehab. Stretch höft säte duvan, Access Rehab.

 

Balansövning med knäböj

Stå på en pall med ett ben. Böj benet samtidigt som du låter det andra benet sträcka ut framför dig. Stabilisera upp höft och knä. Kom tillbaka till utgångsposition och för nu benet bakom dig samtidigt som du böjer på knät. Upprepa 10-20 ggr.

Balansövning med knäböj, Access Rehab. Balansövning med knäböj, Access Rehab.

Stretcha framsida och lår

Placera det ena knät i golvet och den andra foten framför dig samt stå med upprest överkropp. Håll runt fotleden och dra hälen upp mot rumpan. Pressa fram höften tills du känner att det sträcker i framsidan av lår och höft.

Stretcha framsida lår och höft, Access Rehab.

 • Ischias

  Ischias är en av kroppens största nerver och löper från nedre delen av ländryggen och korsbenet ner till foten. Besvären vid ischias är ofta långvariga.

  Läs mer >>
 • Värk i höften

  Ont i och runt höften är ett vanligt problem som kan visa sig på flera olika sätt, – allt från en liten stelhet efter ett löp-pass till kraftig värk som gör det svårt…

  Läs mer >>
 • Smärta på utsidan av höften

  Smärta på utsidan av höften är vanligt förekommande bland löpare och andra konditionsidrottare och kan kännas som en ömsom vass ömsom molande smärta under höftkammen, – vanligen i samband med aktivitet. Den typen…

  Läs mer >>
 • Snapping Hip

  Snapping Hip (Knäppande höft) kan man säga är som ett löparknä fast i höften.

  Läs mer >>
 • Ont i ljumsken

  Har du ont i ljumsken? Besvär och smärta i ljumsken ser vi ofta hos idrottare där belastningen på musklerna i området kan vara stor. Men smärtan kan bero på flera olika saker såsom…

  Läs mer >>

Smärtområden