Stäng

Symtom

<< Idrottsskador och träningstips

7 vanliga löparskador och 3 sätt att undvika dem.

Löparskador är något som tyvärr drabbar många löpare. Här är en kort beskrivning av sju vanliga löparskador och tips för hur du kan undvika dem.

1. Främre knäsmärta

Patellofemoralt smärtsyndrom (PFSS ) är en främre knäsmärta innanför eller diffus smärta runt knäskålen. Den uppstår då leden mellan knäskålen och lårbenet överbelastas.

2. Hälseneinflammation

Smärtor i hälsenan förekommer vanligen bland idrottare och kan ha en rad olika uppkomstmekanismer. Smärtan sitter vanligen 5-7 cm upp från hälen och känns kraftigare vid aktivitet.

Mer information om fotsmärta

3. Hälsporre

Hälsporre kan ge dig en kraftig smärta under hälen, i framkant av hälen eller på insidan av hälen, när du går eller står och beror på en liten skada där den sena som går under foten från tårna fäster in i hälen.

Boka tid för att få hjälp med dina besvär på någon av våra kliniker

4. Benhinneinflammation (MTSS)

Benhinnebesvär kan uppstå vid överbelastning av musklerna i underbenet. Det är en vanlig skada som kan uppstå av en för snabb stegring, eller för intensiv, träning.

5. Höftsmärta

Smärta i och runt höften är ett vanligt problem som kan visa sig på flera olika sätt. Allt från en liten stelhet efter ett löppass till kraftig värk som gör det svårt att gå.

6. Löparknä

Löparknä är en irritation och smärta på utsidan av knät, i höjd med knäleden, som uppstår i samband med löpning eller andra sporter som belastar fot, höft och knä. Vid löparknä-symtom kan smärtan börja som en molande känsla men beskrivs även ofta som ett knivhugg in i knät. Smärtan är en varningssignal på överansträngning/överbelastning men den behöver inte innebära en vävnadsskada eller inflammation. Om det gör ont direkt du inleder löpningen eller redan vid gång bör du dock inte springa.

7. Muskelbristning i vaden

En muskel är uppbyggd av många små muskelfiber som drar ihop sig och sträcks ut växelvis när muskeln är i arbete. När muskeln utsätts för överbelastning kan det leda till en muskelbristning eller sträckning vilket betyder att en eller flera muskelfibrer går av.

För mer info och hjälp med löprelaterade skador och besvär i Stockholm!, – BOKA vår löpspecialist Clara genom att klicka på ”den gröna BOKA -knappen” och välj Hammarby Sjöstad/ Clara Viklund Borg. Clara är både leg naprapat och fysioterapeut och har många års erfarenhet av Ultralöpning där hon har deltagit i många välkända lopp under åren.

Boka tid för att få hjälp med dina besvär på någon av våra kliniker

3 sätt för att undvika dessa löparskador:

1. Variera din löpning både vad det gäller underlag, skor, tempo.

2. Lyssna på din kropp, ofta kommer smärtan smygande som en varning att ta det lugnare. Om smärtan ökar efter varje träningstillfälle och blir mer och mer ihållande bör du stanna upp. Smärtan får max hålla sig i 24 timmar innan den avtar helt. 

3. Styrketräna för att höja belastningsnivån för vad din kropp ska klara av. Träna de delar av kroppen som du tidigare varit skadad i mer regelbundet. EXEMPEL PÅ STYRKE-ÖVNINGAR

Se även TRÄNINGSUPPLÄGG för löpning!

Personlig träning med löpning

 


Författare:

Elenore Schmidt

Marknads- och Kommunikationsansvarig

elenore@accessrehab.se

 

 

 

 

 

 

  • Träningsupplägg för löpning

    Idag vet vi att det är många faktorer som är med och påverkar vår förmåga att hålla oss friska och hela i samband med löpning. Vilken eller vilka av dessa faktorer som har…

    Läs mer >>
  • Löparskador

    Löparskador är något som tyvärr drabbar många löpare. Här är en kort beskrivning av sju vanliga löparskador och tips för hur du kan undvika dem.

    Läs mer >>
  • Cykling – tips och skador

    Cykling är i regel en som skonsam konditionsidrott för muskler och leder men även här kan det uppstå olika typer av smärta i samband med överansträngning.

    Läs mer >>
  • Längdskidåkning – träningstips

    Den här artikeln vänder sig till dig som skall åka Vasaloppet, eller något annat långdistanslopp, och vill ha lite tips och tricks innan startskottet går.

    Läs mer >>
  • Benhinneproblem

    Smärtande benhinnor är ett av de vanligaste problemen bland sportsligt aktiva, inte minst bland personer som löper mycket. Alla ben i kroppen har benhinnor, sk periost, men när det pratas om behinneproblem så…

    Läs mer >>
  • Gubbvad

    Gubbvad är benämningen på en muskelbristning i vaden som ofta drabbar män över 40 (kvinnor också såklart).

    Läs mer >>
  • Hopparknä

    Hopparknä är en skada på knäskålssenan, patellarsenan, och smärtan sitter på nedansidan av knäskålen. Smärtan beror ofta på en överbelastning i samband med mycket hoppande.

    Läs mer >>
  • Hälsenesmärta/inflammation

    Hälsenesmärta, även tidigare kallat hälseneinflammation förekommer vanligen bland idrottare och aktiva motionärer och det kan finnas en rad olika orsaker till uppkomsten av smärtan. Skador på hälsenan kan indelas i överbelastningsskador och akuta…

    Läs mer >>
  • Löparknä

    Löparknä är en irritation och smärta på utsidan av knät, i höjd med knäleden, som uppstår i samband med löpning eller andra sporter som belastar fot, höft och knä.

    Läs mer >>
  • Smärta på utsidan av höften

    Smärta på utsidan av höften är vanligt förekommande bland löpare och andra konditionsidrottare och kan kännas som en ömsom vass ömsom molande smärta under höftkammen, – vanligen i samband med aktivitet. Den typen…

    Läs mer >>
  • Ont i baksidan av låret

    Ont i baksidan av låret kan bero på flera olika saker. Det kan bero på muskelsmärta som kan uppstå vid en överbelastning och variera från en molande smärta till ett plötsligt hugg.

    Läs mer >>
  • Muskelbristning i vaden

    En muskel är uppbyggd av många små muskelfiber som drar ihop sig och sträcks ut växelvis när muskeln är i arbete. När muskeln utsätts för överbelastning kan det leda till en muskelbristning eller…

    Läs mer >>

Smärtområden