Stäng

Symtom

Ont i höften

Besvär i och runt höften är ett vanligt problem som kan visa sig på flera olika sätt, - allt från en liten stelhet efter ett löp-pass till kraftig värk som gör det svårt att gå. Orsakerna till smärtan i höften kan vara flera, det kan röra sig om höftledsartros eller muskelsmärta på grund av överbelastning.

Har du någon gång drabbats av överbelastning i höften? Då vet du att värken kan vara rörelseutlöst och försvinna helt vid vila eller så känner du av en kontinuerlig molande värk. Bland löpare är det vanligt med höftproblem på grund av för svaga muskler i förhållande till belastningen. Där behöver man jobba med att stärka upp musklerna kring höften, tex sätesmuskulaturen. Se övningar nedan. Vid alla höftrelaterade behandlingar genomför vi tester för att utesluta att det är en sjukdom i höftleden som är den bakomliggande orsaken.

Se också smärta på utsidan av höften

Kan höftsmärtan vara höftledsartros?

En vanlig symptombild vid höftartros är långsamt ökande värk och stelhet i leden, ofta på morgonen och efter aktivitet. Besväret lindras när man kommit igång eller blivit uppvärmd. Läs mer om höftartros här.

Här nedan tipsar vi om några övningar för att stärka upp höft och rumpa/säte samt en stretchövnings som kan öka rörligheten och lindra besvären när du har ont. Varför är sätesmuskulaturen med här? Jo för om du inte tillräckligt stark i dina sätesmuskler, jämfört med den belastning du utsätter kroppen för, kommer höften att kompensera det och därmed bli överarbetad.

Lägg dig på rygg med fötterna i marken och dra upp fötterna så nära rumpan du kan komma. Tryck ned ländryggen i golvet och lyft sedan höften rakt upp.

Grunden för övningen är precis som ett vanligt höft/bäcken-lyft. Skillnaden här är att du jobbar med ett ben i golvet, istället för två.

 


Författare:

Elenore Schmidt

Marknads- och Kommunikationsansvarig

elenore@accessrehab.se

 

 

 

 • Ischias

  Ischias är en av kroppens största nerver och löper från nedre delen av ländryggen och korsbenet ner till foten. Besvären vid ischias är ofta långvariga.

  Läs mer >>
 • Värk i höften

  Ont i och runt höften är ett vanligt problem som kan visa sig på flera olika sätt, – allt från en liten stelhet efter ett löp-pass till kraftig värk som gör det svårt…

  Läs mer >>
 • Smärta på utsidan av höften

  Smärta på utsidan av höften är vanligt förekommande bland löpare och andra konditionsidrottare och kan kännas som en ömsom vass ömsom molande smärta under höftkammen, – vanligen i samband med aktivitet. Den typen…

  Läs mer >>
 • Snapping Hip

  Snapping Hip (Knäppande höft) kan man säga är som ett löparknä fast i höften.

  Läs mer >>
 • Ont i ljumsken

  Har du ont i ljumsken? Besvär och smärta i ljumsken ser vi ofta hos idrottare där belastningen på musklerna i området kan vara stor. Men smärtan kan bero på flera olika saker såsom…

  Läs mer >>

Smärtområden