Symptom

Ischias är en av kroppens största nerver och löper från nedre delen av ländryggen och korsbenet ner till foten. Besvären vid ischias är ofta långvariga.

Utsida höft, Access Rehab.

Ischiasnerven kan utsättas för tryck från muskler i bland annat sätet som ger en utstrålande smärta längst nerven i baksidan på låret och underbenet. Den här smärtan uppkommer då den stora nerven i benet, ischiasnerven, blivit irriterad eller inflammerad. Orsaken till irritationen/inflammationen kan i sin tur bero på flera orsaker, t.ex. diskbråck, och därför kan det vara bra att du får hjälp av din vårdgivare för att hantera besväret på bästa sätt.

Det bästa sättet att både förebygga ischias och snabbt bli av med besvären är att hålla sig i rörelse/träna. Undvik att sitta eller ligga still utan håll igång som vanligt. Ett sätt att lindra ischiassmärta är att göra stretchande rörelser, som dels mjukar upp muskulaturen och på något sätt externt kan rotera höften för att ge viss lättnad. Ett exempel på en övning som kan minska smärtan är ”Yogaduvan” – Sitt med ena benet sträckt och foten i vinkel mot bäckenet, och det andra benet bakåt. Höfterna ska vara i rät vinkel mot golvet. Pressa så överkroppen framåt och håll denna position i cirka 60 sekunder.

Stretch höft säte duvan, Access Rehab.Stretch höft säte duvan, Access Rehab.

Här är ett annat exempel på en övning som kan ge smärtlindring

Vårt råd till dig är att vara noga med att göra lugna rörelser, och om du känner att någon övning gör att du får mer ont, ska du genast sluta upp med just den övningen.

Se även: Ländryggsvärk

Vad är orsaken till ischias?

Inflammation runt en nervrot som uppstår vid till exempel akut diskbråck i nedre delen av korsryggen. Förkalkningar och slitage som gör det trångt för nerven och dess blodkärl.

Vilka symtom uppstår vid ischias?

Smärta längs ischiasnerven på baksidan av låret och underbenet och ända ned i foten.
Smärta som strålar nedanför knäet, ofta med domningar eller ”sockerdrickskänsla” i foten och benet.
Smärta som är skarp, intensiv och väldefinierad, ofta beskriven som en ”elektrisk ström” eller som ger kramper inne i benet.

Hur länge varar besvären?

Ischias är ofta långvarigt: 80 procent blir bra utan operation inom cirka tre månader. Långtidssjukskrivning är inte ovanligt.

Hur behandlar man ischias?

Rent generellt kan man säga att man behandlar genom rehabiliterande träning och avlastande metoder. Men det kan vara bra att känna till att många som tror att de lider av ischias har istället problem från muskulaturen eller lederna i ryggen. Därför rekommenderar vi att man tar kontakt med sin terapeut för att ta reda på orsaken till besvären.

 • Ischias

  Ischias är en av kroppens största nerver och löper från nedre delen av ländryggen och korsbenet ner till foten. Besvären vid ischias är ofta långvariga.

  Läs mer >>
 • Värk i höften

  Värk i höften kan bero på irriterade muskler i sätetsmuskulaturen där man kan få en utstrålande smärta mot höften.

  Läs mer >>
 • Smärta på utsidan av höften

  Smärta på utsidan av höften är vanligt bland löpare och andra konditionsidrottare och kan kännas som en ömsom vass ömsom molande smärta under höftkammen. Vanligen i samband med aktivitet.

  Läs mer >>
 • Snapping Hip

  Snapping Hip (Knäppande höft) kan man säga är som ett löparknä fast i höften.

  Läs mer >>
 • Besvär i ljumsken

  Smärta och besvär i ljumsken kan bero på flera olika saker och vara svåra att diagnostisera. Smärtan kan bero på seninflammationer, bråck, höftledsartros, låsningar i ryggens kotor etc.

  Läs mer >>

Smärtområden