Stäng

Symtom

Ischias är en av kroppens största nerver och löper från nedre delen av ländryggen och korsbenet ner till foten. Besvären vid ischias är ofta långvariga.

Ischiasnerven kan utsättas för tryck från muskler i bland annat sätet som ger en utstrålande smärta längst nerven i baksidan på låret och underbenet. Den här smärtan uppkommer då den stora nerven i benet, ischiasnerven, blivit irriterad eller inflammerad. Orsaken till irritationen/inflammationen kan i sin tur bero på flera orsaker, t.ex. diskbråck, och därför kan det vara bra att du får hjälp av din vårdgivare för att hantera besväret på bästa sätt.

På våra kliniker kan vi hjälpa dig att:

 • ställa en korrekt diagnos
 • behandla din smärta
 • ge rådgivning kring vad du kan göra och vad du inte bör göra för att med din ischiassmärta

Boka tid på någon av våra kliniker

Hammarby Sjöstad
Falun
Karlskrona

Läs mer om ryggsmärta

Det bästa sättet att både förebygga ischias och snabbt bli av med besvären är att hålla sig i rörelse/träna. Undvik att sitta eller ligga still utan håll igång som vanligt. Ett sätt att lindra ischiassmärta är att promenera, göra stretchande rörelser, som dels mjukar upp muskulaturen och på något sätt externt kan rotera höften för att ge viss lättnad.  Här nedan följer två övningar som vi rekommenderar vid denna typ av smärta.

Bakåtböjning/kobra

Lyft bröstet uppåt och framåt. Håll nacken i en neutral ställning. Du ska känna att du använder musklerna nederst i ryggen. Andas jämnt, ut och in genom näsan.

Knäböj – tre varianter

Börja i stående grundposition med fötterna höftbrett isär, lätt böjda knän och spända magmuskler. Placera tårna så att de pekar åt exakt samma håll som knäna när du böjer benen. Spänn magmusklerna för magstöd genom hela övningen. Sitt ned bakåt, precis som när du sätter dig ned på en stol. Bromsa med ben- och rumpmuskler när du sitter bak. Tryck ifrån med rumpmusklerna för att komma upp till stående igen.

Här följer också fler exempel på övningar som kan ge smärtlindring. Vårt råd till dig är att vara noga med att göra lugna rörelser och om du känner att någon övning gör att du får mer ont, ska du genast sluta upp med just den övningen.

Vad är orsaken till ischias?

Inflammation runt en nervrot som uppstår vid till exempel akut diskbråck i nedre delen av korsryggen. Förkalkningar och slitage som gör det trångt för nerven och dess blodkärl.

Vilka symtom uppstår vid ischias?

Smärta längs ischiasnerven på baksidan av låret och underbenet och ända ned i foten.
Smärta som strålar nedanför knäet, ofta med domningar eller ”sockerdrickskänsla” i foten och benet.
Smärta som är skarp, intensiv och väldefinierad, ofta beskriven som en ”elektrisk ström” eller som ger kramper inne i benet.

Hur länge varar besvären?

Ischias är ofta långvarigt: 80 procent blir bra utan operation inom cirka tre månader. Långtidssjukskrivning är inte ovanligt.

Hur behandlar man ischias?

Rent generellt kan man säga att man behandlar genom rehabiliterande träning och avlastande metoder. Men det kan vara bra att känna till att många som tror att de lider av ischias har istället problem från muskulaturen eller lederna i ryggen. Därför rekommenderar vi att man tar kontakt med sin terapeut för att ta reda på orsaken till besvären.

 • Ischias

  Ischias är en av kroppens största nerver och löper från nedre delen av ländryggen och korsbenet ner till foten. Besvären vid ischias är ofta långvariga.

  Läs mer >>
 • Värk i höften

  Ont i och runt höften är ett vanligt problem som kan visa sig på flera olika sätt, – allt från en liten stelhet efter ett löp-pass till kraftig värk som gör det svårt…

  Läs mer >>
 • Smärta på utsidan av höften

  Smärta på utsidan av höften är vanligt förekommande bland löpare och andra konditionsidrottare och kan kännas som en ömsom vass ömsom molande smärta under höftkammen, – vanligen i samband med aktivitet. Den typen…

  Läs mer >>
 • Snapping Hip

  Snapping Hip (Knäppande höft) kan man säga är som ett löparknä fast i höften.

  Läs mer >>
 • Ont i ljumsken

  Har du ont i ljumsken? Besvär och smärta i ljumsken ser vi ofta hos idrottare där belastningen på musklerna i området kan vara stor. Men smärtan kan bero på flera olika saker såsom…

  Läs mer >>

Smärtområden