Stäng

Symtom

Ryggskott är en plötslig och kraftig smärta i nedre delen av ryggen som vanligen uppkommer i samband med rörelse.

På grund av smärtan, i nedre delen av ryggen, krampar musklerna i området och man blir väldigt stel. De signaler som triggar igång smärtan kan komma från olika vävnader i ryggen såsom muskler, leder, nerver mm.  Smärtan vid ett ryggskott orsakas väldigt sällan av att något är trasigt eller skadat i ryggen, det är snarare en försvarsmekanism som uppstår för att skydda ryggen då den belastats på ett sätt som kroppen uppfattar som fara. En vanlig missuppfattning är att ryggskott orsakas av ”ett snett bäcken” eller ”en kota som sitter snett”. Det stämmer inte men känslan är ofta att man känner sig låst just pga av muskelkrampen.

Ryggskott är i de flesta fall en helt ofarlig åkomma som vanligen går över inom två till tre veckor. Ett tips vid ryggskott är att inte ligga till sängs. Man kan ibland behöva smärtstillande för att komma igång men det är alltid bättre att försöka röra på sig än att vara helt stilla. Med rätt information, behandling och övningar kan vi på Access Rehab hjälpa till med smärtlindring. En undersökning hos oss ger dig svar på vad som är fel och vad som behöver göras för att smärtan ska gå över fortast möjligt.

Har du kraftig ryggvärk? Var inte rädd för att söka vård

Ibland är dock akut smärta i ryggen tecken på en skada eller sjukdom, kontakta en vårdcentral eller akutmottagning om du har ont i ryggen och dessutom:

 • har feber eller känner dig väldigt sjuk
 • har domningar i området kring ljumskarna och eller får besvär med att kissa
 • får akut smärta efter att trauma såsom ett fall eller en bilolycka
 • har domningar, stickningar eller svagheter i båda benen
 • har smärta i mage och bröstkorg

Mer om ryggsmärta här

Övningar som kan hjälpa dig att lindra smärtan i ryggen

Här nedan följer några tips på övningar som du kan göra själv för att minska smärtan och öka rörligheten vid ryggskott.

Själva tillfrisknandet går fortare om man successivt ökar aktivitetsnivån och försöker hålla igång som vanligt. Att träna med ryggskott är helt enkelt inte farligt så länge man känner efter hur mycket kroppen klarar av och anpassar övningarna till detta.

Ytterligare ryggövningar som kan ge lindring

 


Författare:

Elenore Schmidt

Marknads- och Kommunikationsansvarig

elenore@accessrehab.se

 

 

 

 

 

 

Varför får man ryggskott?

Ryggskott kan uppstå av en obalans eller felställning beroende på att du har rört dig oförsiktigt, lyft tungt eller ansträngt ryggen. Otillräckligt med rörelse kan också bidra till ont i ryggen och att därför bygga en bra fysiskt grund genom regelbunden träning ökar chanserna att slippa ryggproblem längre fram i livet.

Hur länge varar ett ryggskott?

Det är väldigt individuellt men vanligen går det över inom två till tre veckor. Själva tillfrisknandet går fortare om man successivt ökar aktivitetsnivån och försöker hålla igång som vanligt.

Rätt information, behandling och övningar kan hjälpa dig med smärtlindring. En undersökning hos oss på Access Rehab ger dig svar på vad som är fel och vad som behöver göras för att du ska bli återställd.

Vad kan jag göra själv?

Ett tips vid ryggskott är att inte ligga till sängs. Man kan ibland behöva smärtstillande för att komma igång men det är alltid bättre att försöka röra på sig än att vara helt stilla. Se ovan några exempel på hur du kan avlasta ryggen.

 

Träning vid ryggskott?

Att träna med ryggskott är inte farligt så länge man känner efter hur mycket kroppen klarar av och anpassar övningarna till detta. Bra exempel på träning vid ryggskott är att börja försiktigt med att promenera, cykla eller simma.

 

 • Ont i ryggen

  Har du ont i ryggen? Cirka 85% av alla människor får någon gång ont i ryggen men i de flesta fall går smärtan över efter ett par veckor. I de fall smärtan kvarstår…

  Läs mer >>
 • Ont i höften

  Besvär i och runt höften är ett vanligt problem som kan visa sig på flera olika sätt, – allt från en liten stelhet efter ett löp-pass till kraftig värk som gör det svårt…

  Läs mer >>
 • Diskbråck

  Diskbråck är ett vanligt förekommande ryggbesvär. Mellan ryggradens kotor finns det mjuka kuddar som kallas diskar. Vid ett diskbråck har en disk mellan ryggkotorna spruckit och buktar in mot nerverna som kommer ut…

  Läs mer >>
 • Smärta i ljumsken

  Smärta och besvär i ljumsken kan bero på flera olika saker och vara svåra att diagnostisera. Smärtan kan bero på seninflammationer, bråck, överbelastning, höftledsartros mm.

  Läs mer >>
 • Ryggskott

  Ryggskott är en plötslig och kraftig smärta i nedre delen av ryggen som vanligen uppkommer i samband med rörelse.

  Läs mer >>
 • Ont mellan skulderbladen

  Smärta mellan skulderbladen är en vanlig åkomma som många gånger kan härledas till ett stillasittande arbete och en dålig arbetsergonomi.

  Läs mer >>
 • Ont i rumpan

  Rumpan, eller sätet som vi kallar den för, består av väldigt många både stora och små muskler.

  Läs mer >>

Smärtområden