Stäng

Symtom

<< Knäsmärta

Främre knäsmärta, PFSS

PFSS, Patellofemoralt smärtsyndrom kännetecknas av diffusa smärtor på framsidan och/eller på kanten av knäskålen eller smärta som upplevs komma innanför knäskålen .

Patella betyder knäskål och femur betyder lårben. PFSS, Patellofemoralt smärtsyndrom (engelska PFPS) , är alltså smärta i leden mellan knäskålen och lårbenet. Detta besvär är vanligt förekommande och drabbar generellt hela befolkningen även om det finns studier som visar att förekomsten är högst bland ungdomar.

Symtom

 • Smärta vid mycket böjning eller sträckning av knät
 • Smärta vid aktivitet som löpning, cykling, utförsåkning, hopp, gång, gång upp- och nerför trappa etc.
 • Smärta som uppstår efter en längre tids sittande med böjda knän, till exempel i samband med bilresor eller biobesök

Om knäleden låser eller hakar upp sig eller om knät har svullnat är det rekommenderat att söka vård hos en naprapat, fysioterapeut eller kiropraktor. Detsamma gäller om vila från aktivitet under en till två veckor inte leder till någon förbättring.

Vad kan Access Rehab göra för att hjälpa dig?

Efter att en av våra terapeuter fastställt en diagnos upprättas ett individuellt rehabprogram. Svagheter i höft är vanligt förekommande i samband med dessa knäbesvär och när  eventuella svagheter eller obalanser av muskulatur, baserat på de kliniska fynden vid undersökningen är fastställda, ges mobiliserande övningar för dina symtom och behov.

Källa
-Trust Me Ed
-Access Rehab

Här finns knäövningar för att lindra smärta

 • KNÄÖVNINGAR

  Rörelse är en viktig komponent för att tillfriskna och återhämta sig vid knäsmärta. Här hittar du några knäövningar med varierad svårighetsgrad som verkar för balans. stabilitet och styrka. För en individanpassad rehabiliteringsplan och…

  Läs mer >>
 • Främre knäsmärta, PFSS

  PFSS, Patellofemoralt smärtsyndrom kännetecknas av diffusa smärtor på framsidan och/eller på kanten av knäskålen eller smärta som upplevs komma innanför knäskålen .

  Läs mer >>
 • Hopparknä

  Hopparknä är en skada på knäskålssenan, patellarsenan, och smärtan sitter på nedansidan av knäskålen. Smärtan beror ofta på en överbelastning i samband med mycket hoppande.

  Läs mer >>
 • Korsbandsskada

  Den vanligaste orsaken till att du kan få en skada på korsbandet är att du vridit knät kraftigt.

  Läs mer >>
 • Ledbandsskada i knäet (stukning)

  Ledbandsskada kan drabba både inre och yttre ledbanden i knät. Den vanligaste är dock inre som står för totalt 40% av alla knäskador.

  Läs mer >>
 • Löparknä

  Löparknä är en irritation och smärta på utsidan av knät, i höjd med knäleden, som uppstår i samband med löpning eller andra sporter som belastar fot, höft och knä.

  Läs mer >>
 • Menisksmärta

  Symptom på trasig menisk, meniskskada, är smärta i knät vid vridning eller när du sitter på huk. Tidigare meniskskada kan leda till artros i knät.

  Läs mer >>
 • Smärta i knävecket

  Smärtor i knävecket uppkommer vanligen på grund av överansträngningar vid påfrestande aktiviteter såsom till exempel längre löpsträckor. Smärtan kan kännas obehaglig och öka med tiden om du inte hittar de bakomliggande orsakerna.

  Läs mer >>

Smärtområden