Symptom

<< Ont i ryggen

Ischias

Ischias är en av kroppens största nerver och löper från nedre delen av ländryggen och korsbenet ner till foten. Besvären vid ischias är oftast långvariga.

Ischias, Access Rehab.

Ischiasnerven kan utsättas för tryck från muskler i bland annat sätet som ger en utstrålande smärta längst nerven i baksidan på låret och underbenet. Den här smärtan uppkommer då den stora nerven i benet, ischiasnerven, blivit irriterad eller inflammerad. Orsaken till irritationen/inflammationen kan i sin tur bero på flera orsaker, t.ex. diskbråck, och därför kan det vara bra att du får hjälp av din vårdgivare för att hantera besväret på bästa sätt.

Det bästa sättet att både förebygga ischias och snabbt bli av med besvären är att hålla sig i rörelse/träna. Undvik att sitta eller ligga still utan håll igång som vanligt. Ett sätt att lindra ischiassmärta är att göra stretchande rörelser, som dels mjukar upp muskulaturen och på något sätt externt kan rotera höften för att ge viss lättnad. Ett exempel på en övning som kan minska smärtan är ”Yogaduvan” – Sitt med ena benet sträckt och foten i vinkel mot bäckenet, och det andra benet bakåt. Höfterna ska vara i rät vinkel mot golvet. Pressa så överkroppen framåt och håll denna position i cirka 60 sekunder.

Stretch höft säte duvan, Access Rehab.Stretch höft säte duvan, Access Rehab.

Här är ett annat exempel på en övning som kan ge smärtlindring

Vårt råd till dig är att vara noga med att göra lugna rörelser, och om du känner att någon övning gör att du får mer ont, ska du genast sluta upp med just den övningen.

Se även: ryggsmärta

Vad är orsaken till ischias?

Inflammation runt en nervrot som uppstår vid till exempel akut diskbråck i nedre delen av korsryggen. Förkalkningar och slitage som gör det trångt för nerven och dess blodkärl.

Vilka symtom uppstår vid ischias?

Smärta längs ischiasnerven på baksidan av låret och underbenet och ända ned i foten.
Smärta som strålar nedanför knäet, ofta med domningar eller ”sockerdrickskänsla” i foten och benet.
Smärta som är skarp, intensiv och väldefinierad, ofta beskriven som en ”elektrisk ström” eller som ger kramper inne i benet.

Hur länge varar besvären?

Ischias är ofta långvarigt: 80 procent blir bra utan operation inom cirka tre månader. Långtidssjukskrivning är inte ovanligt.

Hur behandlar man ischias?

Rent generellt kan man säga att man behandlar genom rehabiliterande träning och avlastande metoder. Men det kan vara bra att känna till att många som tror att de lider av ischias har istället problem från muskulaturen eller lederna i ryggen. Därför rekommenderar vi att man tar kontakt med sin terapeut för att ta reda på orsaken till besvären.

 • Huggsmärta i bröstryggen

  Huggsmärta i ryggen beror ofta på att dina muskler kring ryggkotor eller revben är påverkade.

  Läs mer >>
 • Inandningssmärta

  Smärtar det när du tar djupa andetag är det ganska troligt att dina muskler kring bröstrygg och revben är påverkade.

  Läs mer >>
 • Diskbråck

  Vid ett diskbråck är en disk i ryggraden skadad och inflammerad vilket ger upphov till smärta i ryggen som strålar ned i benet. Alla kan få diskbråck men vanligaste orsaken är ålder.

  Läs mer >>
 • Ischias

  Ischias är en av kroppens största nerver och löper från nedre delen av ländryggen och korsbenet ner till foten. Besvären vid ischias är oftast långvariga.

  Läs mer >>
 • Ryggskott

  Ryggskott är en plötslig och kraftig smärta i nedre delen av ryggen som vanligen uppkommer i samband med rörelse.

  Läs mer >>
 • RYGGÖVNINGAR

  Rörelse är en viktig komponent för att tillfriskna och återhämta sig vid ryggsmärta. Här hittar du några ryggövningar som kan ge lindring. För en individanpassad rehabiliteringsplan rekommenderar vi att du träffar en vårdgivare.

  Läs mer >>

Smärtområden