Stäng

Symtom

<< Ont i ryggen

Ischias

Ischiasnerven är en av kroppens största nerver som löper från nedre delen av ländryggen ner till fötterna. Ischias är benämningen på ett tillstånd som kan ge stark strålande smärta genom ischisasnerven.

Ischiassmärta är en strålande smärta som går nedåt från skinka, höft och ben. Smärtan kan orsakas av ett diskbråck eller att något annat trycker mot/irriterar ischiasnerven så som en spänd muskel. Irritationen kan uppstå om kroppen blivit utsatt för någon typ av överbelastning och för att komma tillrätta med dina ischiasbesvär, som oftast kan bli långvariga,  kan det vara bra att få hjälp av en vårdgivare.

Boka tid på någon av våra kliniker

Läs mer om ryggsmärta

Vad kan jag göra själv vid ischiasbesvär?

Det bästa sättet att både förebygga ischias och snabbt bli av med besvären är att hålla sig i rörelse/träna. Undvik att sitta eller ligga still utan håll igång som vanligt. Ett sätt att lindra ischiassmärta är att promenera, göra stretchande rörelser, som dels mjukar upp muskulaturen och på något sätt externt kan rotera höften för att ge viss lättnad. Här nedan följer två övningar som vi rekommenderar vid denna typ av smärta.

Några fysiska övningar och rörelser som lindrar smärta i ländryggen

 

Bakåtböjning/kobra

Lyft bröstet uppåt och framåt. Håll nacken i en neutral ställning. Du ska känna att du använder musklerna nederst i ryggen. Andas jämnt, ut och in genom näsan.

Knäböj – tre varianter

Börja i stående grundposition med fötterna höftbrett isär, lätt böjda knän och spända magmuskler. Placera tårna så att de pekar åt exakt samma håll som knäna när du böjer benen. Spänn magmusklerna för magstöd genom hela övningen. Sitt ned bakåt, precis som när du sätter dig ned på en stol. Bromsa med ben- och rumpmuskler när du sitter bak. Tryck ifrån med rumpmusklerna för att komma upp till stående igen.

Här följer fler exempel på övningar som kan ge smärtlindring. Vårt råd till dig är att vara noga med att göra lugna rörelser och om du känner att någon övning gör att du får mer ont, ska du genast sluta upp med just den övningen.

Vad är orsaken till ischias?

Inflammation i eller runt en nervrot som uppstår vid till exempel akut diskbråck i nedre delen av ryggen.

Vilka symtom uppstår vid ischias?

Smärta längs ischiasnerven på baksidan av rumpan/låret och underbenet och ända ned i foten.
Smärta som strålar nedanför knäet, ofta med domningar eller ”sockerdrickskänsla” i foten och benet.
Smärta som är skarp, intensiv och väldefinierad, ofta beskriven som en ”elektrisk ström” eller som ger kramper inne i benet.

Hur länge varar besvären?

Ischias är ofta långvarigt: 80 procent blir bra utan operation inom cirka tre månader. Långtidssjukskrivning är inte ovanligt.

Hur behandlar man ischias?

Rent generellt kan man säga att man behandlar genom rehabiliterande träning och avlastande metoder. Men det kan vara bra att känna till att många som tror att de lider av ischias har istället problem från muskulaturen eller lederna i ryggen. Därför rekommenderar vi att man tar kontakt med sin terapeut för att ta reda på orsaken till besvären.

 • Huggsmärta i bröstryggen

  Det är inte ovanligt med smärta i bröstryggen, till exempel mellan skulderbladen. Huggsmärta beror ofta på att dina muskler kring ryggkotor eller revben är påverkade.

  Läs mer >>
 • Inandningssmärta

  Smärtar det när du tar djupa andetag är det ganska troligt att dina muskler kring bröstrygg och revben är påverkade. Symptomen kan beskrivas som en stickande känsla som sprider sig från ena lungan…

  Läs mer >>
 • Ischias

  Ischiasnerven är en av kroppens största nerver som löper från nedre delen av ländryggen ner till fötterna. Ischias är benämningen på ett tillstånd som kan ge stark strålande smärta genom ischisasnerven.

  Läs mer >>
 • RYGGÖVNINGAR

  Rörelse är en viktig komponent för att tillfriskna och återhämta sig vid ryggsmärta. Här hittar du några ryggövningar som kan ge lindring. För en individanpassad rehabiliteringsplan rekommenderar vi att du träffar en vårdgivare.

  Läs mer >>

Smärtområden