Stäng

Symtom

<< Kvinnohälsa

Svag bäckenbotten

Bålkontroll och styrka i de djupare magmusklerna samt bäckenbotten kan minska många olika besvär. Träning av dessa muskler är viktig både i vardagen och vid träningsaktiviteter.

I ditt bäcken finns flera lager med muskler och bindväv som bildar en böjlig bottenplatta som kallas bäckenbotten. Din bäckenbotten ger stöd åt ändtarmen, slidan och urinröret så att du kan hålla tätt. Med vältränade bäckenbottenmuskler förebygger du inkontinensbesvär. Många upplever dessutom att sexlivet förbättras. Det är extra viktigt att träna musklerna i bäckenbotten före och efter: förlossningar, operationer av förlossningsskador, livmodersoperationer eller urin- och avföringsinkontinensoperationer. För dig som är nyförlöst kan det vara bra att känna till att det kan ta upp till 9-12 månader innan du fått tillbaka styrkan fullt ut i bäckenbotten och att det är normalt att ha en känsla av svaghet i området tills dess att du slutar amma. Men genom att gradvis träna upp musklerna minskar risken för kvarstående inkontinens.

Vi hjälper dig med stabilitet & styrka i bäckenmuskulaturen

Våra terapeuter hjälper dig att bibehålla eller återfå kontroll av magmuskulatur och bäckenbotten för belastning vid såväl vardagsaktiviteter som olika träningsaktiviteter.

Våra terapeuter med kunskap inom kvinnohälsa är:
Nina och Johanna –  Hammarby Sjöstad, Stockholm,
Ninni- Karlskrona,
Åsa – Falun,

Läs mer om vilken typ av hjälp vi erbjuder här

ArtikelVilken hjälp finns att få vid svag eller spänd bäckenbotten ?

Vad kan jag göra själv för att träna min bäckenbotten?

Knipövningar, så här gör du!
Tänk dig en dragkedja som långsamt stängs i riktning uppåt. Öva med den tanken och muskelaktivering. Knip från anus till slida, till urinrör och lyft sedan bäckenbotten upp mo magen (som en hiss som åker uppåt). Skinkorna ska vara avslappnade.  Släpp långsamt spänningen. Om du är osäker på ifall du har ett bra knip, kan du testa att stoppa din urinstråle. Detta är inget du sen ska träna på utan bara ha som test.

När börjar jag knipa?
För dig som precis har fött barn: Vecka 0-1: Var tillsammans med din bebis och låt kroppen återhämta sig. Knip om du vill. Knipträningen ska utföras smärtfritt.

Vecka 1-3: Hitta knipet i liggande ställning (behöver ej kunna lyfta bäckenbotten). 5-10 repetitioner. Vila. Upprepa 2 gånger till. Utför 2-3 gånger per dag.

Vecka 4-8: Knip max och håll kvar i 5-8 sek. Slappna av helt. 5-8 repetitioner. Upprepa 2 gånger till. Utför 2-3 gånger per dag. Först i liggande ställning och därefter kan du öva i andra positioner som sittande eller stående.

Utmaningen
Uthållighetsknip. Försök hålla spänningen upp till 30 sek och slappna av helt. Vila minst 1 min. Upprepa 2-3 gånger. 2-3 gånger per dag.

Källor:
Bakingbabies.se – Webbföreläsning – Fysisk träning efter förlossning – myter och sanningar
Bakingbabies.se – Webbföreläsning – Bäckensmärta efter graviditet
Tyngre Rehab Pod – Mia Fernando om graviditet ur ett fysioterapeutperspektiv

 


Författare:

Elenore Schmidt

Marknads- och Kommunikationsansvarig

elenore@accessrehab.se

 

 

 

 

 

 

  • Diastas

    Vad är en diastas? Diastas, eller rectusdiastas, är den medicinska termen för muskeldelning som är mycket vanligt under en graviditet. En tredjedel av alla kvinnor har kvar en magmuskeldelning efter en förlossning.

    Läs mer >>
  • Svag bäckenbotten

    Bålkontroll och styrka i de djupare magmusklerna samt bäckenbotten kan minska många olika besvär. Träning av dessa muskler är viktig både i vardagen och vid träningsaktiviteter.

    Läs mer >>
  • Spänd bäckenbotten

    Vår bäckenbottenmuskulatur är väldigt viktigt för oss på flera olika sätt. Här kan du läsa om vad problem med spända bäckenbottenmuskler kan leda till och på vilket sätt vi kan hjälpa dig med…

    Läs mer >>
  • Endometrios

    Intensiv smärta är det mest påtagliga symtomet vid endometrios som är en inflammatorisk sjukdom som drabbar 10% av alla kvinnor. Många upplever brister i kunskap kring sjukdomen inom vården. och patienterna känner sig…

    Läs mer >>
  • Framfall

    Prolaps är ett samlingsbegrepp för att något “fallit nedåt” och det beskrivs ofta som ett tryck nedåt bäckenbotten, en tyngdkänsla eller en svaghet i slidan. Många kvinnor återhämtar sig bra från detta besvär…

    Läs mer >>
  • Förlossningsskador

    Det finns många olika sätt att se på besvär efter en förlossning. Vad anses vara förväntat, skadligt eller störande? Vilka besvär är normala och en del av läkningen och vilka skador bör behandlas?…

    Läs mer >>
  • Inkontinens

    Urininkontinens är ett vanligt förekommande besvär och det innebär att det ofrivilligt läcker urin mellan toalettbesöken. Och vid avföringsinkontinens läcker avföring och/eller gaser ut utan att du kan förhindra det. Bägge tillstånden kan…

    Läs mer >>
  • Kejsarsnitt

    Kejsarsnitt är en förlossningsmetod som används då vaginal förlossning av någon anledning inte är möjlig eller ej är önskad av kvinnan som ska föda. Kejsarsnitt utförs på en operationssal där en läkare gör…

    Läs mer >>
  • Klimakteriebesvär

    Klimakteriet eller övergångsåldern inträffar vid 50 årsåldern och är den tid i livet då äggstockarnas funktion minskar, mensen upphör och hormonbalansen i kroppen förändras. Det är en naturlig del av åldrandet och det…

    Läs mer >>
  • Bäckensmärta under och efter graviditet

    Graviditetsrelaterad bäckensmärta och/eller fogsmärta är ett vanligt förekommande besvär. Man uppskattar att upp till hälften av alla gravida drabbas av smärta kring sitt bäcken.

    Läs mer >>

Smärtområden