Stäng

Symtom

<< Ont i ryggen

Diskbråck

Vid ett diskbråck är en disk i ryggraden skadad och inflammerad vilket ger upphov till smärta i ryggen som strålar ned i benet. Alla kan få diskbråck men vanligaste orsaken är ålder.

Diskbråck, Access Rehab.

Diskbråck heter det när en disk mellan ryggkotorna går sönder och buktar in mot nerverna som kommer ut från ryggraden. Det är vanligt och gör ofta inte så ont. Men om disken trycker mot ryggmärg eller nervrötter så kan smärtan bli värre och stråla ner mot benen.

Diskbråck kan förekomma i hela ryggraden men är vanligast i halsryggen och ländryggen. Symtomen varierar beroende på var i ryggen den skadade disken sitter, – de vanligaste är ont i nacke och rygg och/eller smärta som strålar ner i bröstkorg, ben och armar.  Tillståndet behöver dock inte framkalla smärta överhuvudtaget, faktum är att majoriteten av alla diskbråck är helt symtomfria. Så mycket som 1/3 av populationen i 30-40 års åldern har asymtomatiska diskbråck.

90 % av alla symtomatiska diskbråck läker ut av sig själva och behöver därför ingen operativ åtgärd. Fokuset vid rehabilitering är att begränsa symtomen genom rätt typ av behandling/minska spänningarna runt diskbråcket, träna upp kroppen för att minska bismärta som kan uppstå samt informera om läkeprocessen.

Se även ryggsmärta

Vad är diskbråck?

Diskbråck kallas det när en disk som ligger och dämpar mellan ryggradens kotor har brustit. Det är vanligt, och gör i regel inte speciellt ont. Men om disken trycker mot ryggmärg eller nervrötter så kan smärtan bli värre och stråla ner mot benen. I värsta fall kan man behöva opereras.

Varför får man diskbråck?

Alla kan få diskbråck, oavsett ålder. Men vanligast är i 40-årsåldern. Den vanligaste orsaken är ålder, men även fysiskt arbete och olyckor kan orsaka diskbråck. Det är även, till viss del, ärftligt.

Vilka är symtomen vid diskbråck?

Ont i nacke och rygg.

Smärta som strålar ner i bröstkorg, ben och armar.

Domningar och stickningar i ben och fötter, vilket kan leda till svårigheter att kontrollera rörelser.

Det kan vara svårt att styra över urin och avföring.

 • Huggsmärta i bröstryggen

  Det är inte ovanligt med smärta i bröstryggen, till exempel mellan skulderbladen. Huggsmärta beror ofta på att dina muskler kring ryggkotor eller revben är påverkade.

  Läs mer >>
 • Inandningssmärta

  Smärtar det när du tar djupa andetag är det ganska troligt att dina muskler kring bröstrygg och revben är påverkade. Symptomen kan beskrivas som en stickande känsla som sprider sig från ena lungan…

  Läs mer >>
 • Diskbråck

  Vid ett diskbråck är en disk i ryggraden skadad och inflammerad vilket ger upphov till smärta i ryggen som strålar ned i benet. Alla kan få diskbråck men vanligaste orsaken är ålder.

  Läs mer >>
 • Ischias

  Ischiasnerven är en av kroppens största nerver som löper från nedre delen av ländryggen ner till fötterna. Ischias är benämningen på ett tillstånd som kan ge stark strålande smärta genom ischisasnerven.

  Läs mer >>
 • Ryggskott

  Ryggskott är en plötslig och kraftig smärta i nedre delen av ryggen som vanligen uppkommer i samband med rörelse.

  Läs mer >>
 • RYGGÖVNINGAR

  Rörelse är en viktig komponent för att tillfriskna och återhämta sig vid ryggsmärta. Här hittar du några ryggövningar som kan ge lindring. För en individanpassad rehabiliteringsplan rekommenderar vi att du träffar en vårdgivare.

  Läs mer >>

Smärtområden