Symptom

<< Ländryggsvärk

Ryggskott

Ryggskott är en plötslig och kraftig smärta i nedre delen av ryggen som vanligen uppkommer i samband med rörelse.

Ryggskott, Access Rehab.

På grund av smärtan, i nedre delen av ryggen, krampar musklerna i området och man blir väldigt stel. De signaler som triggar igång smärtan kan komma från olika vävnader i ryggen såsom muskler, leder, nerver mm.  Smärtan vid ett ryggskott orsakas väldigt sällan av att något är trasigt eller skadat i ryggen, det är snarare en försvarsmekanism som uppstår för att skydda ryggen då den belastats på ett sätt som kroppen uppfattar som fara. En vanlig missuppfattning är att ryggskott orsakas av ”ett snett bäcken” eller ”en kota som sitter snett”. Det stämmer inte men känslan är ofta att man känner sig låst just pga av muskelkrampen.

Ryggskott är i de flesta fall en helt ofarlig åkomma som vanligen går över inom två till tre veckor. Med rätt information, behandling och övningar kan vi hjälpa till med smärtlindring och säkerställa att smärtan går över fortast möjligt. En undersökning hos oss ger dig svar på vad som är fel, hur lång tid det kommer ta och vad som behöver göras för att det ska ske så effektivt som möjligt.

Ibland är dock akut smärta i ryggen tecken på en skada eller sjukdom, kontakta en vårdcentral eller akutmottagning om du har ont i ryggen och dessutom:

  • har feber eller känner dig väldigt sjuk
  • har domningar i området kring ljumskarna och eller får besvär med att kissa
  • får akut smärta efter att trauma såsom ett fall eller en bilolycka
  • har domningar, stickningar eller svagheter i båda benen
  • har smärta i mage och bröstkorg