Stäng

AR-Bloggen

Stå upp!

23 apr 2013

Du sitter vid frukostbordet. Sitter i bilen till jobbet. Sitter på jobbet. Sitter på lunchen. Sen sitter du i bilen tillbaka hem från jobbet.

Du kommer hem och sätter dig framför tvn. Går du till gymmet och tränar så sitter du i någon styrkemaskin.

Så här ser vardagen ut för väldigt många personer. Detta är en stor orsak till ömma muskler och leder i rygg, nacke och axlar. Muskler mår bäst om de får arbeta dynamiskt som vid aktiv rörelse, inte konstant som de ofta gör vid sittande. Ryggen mår också bäst när den vidhåller sin naturliga kurvatur som när man står. Då minskar belastningen på diskarna i ländryggen och man ger ryggen förutsättningar att jobba dynamiskt med sina muskler. Vid sittande brukar man också bli stel i den nedre delen av bröstryggen av det konstanta hängandet framåt. Det kan bli problematiskt då detta område är mycket viktigt för biomekaniken när man exempelvis springer.

Har du smärta i rygg, nacke och skuldror när du sitter kan det vara bra om du försöker alternera ditt sittande med att stå i perioder. Införskaffa ett höj- och sänkbart bord och börja med att exempelvis stå första timmen på jobbet. Eller byt ut de sittande övningarna du gör på gymmet mot stående alternativ. Har du en stel rygg kan det vara en idé att ge dig ut i löpspåret. Vid löpning får nämligen ryggen en chans att röra sig naturligt.

Varma hälsningar
Filip Danielsson

2022

2021

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013