Stäng

AR-Bloggen

Skidåkaren Markus Ottossons tankar kring rehab med Redcord slingträning!

19 jan 2015

När jag i mars 2014 opererade min häl första gången började jag byta ut traditionella styrkeövningar mot övningar med Redcord. Detta var i början delvis på grund av rent praktiska skäl, men jag fann snabbt ut att jag fick väldigt bra effekt av träningen. Övningsbanken är oändlig och det är en egen fantasi och nyfikenhet som sätter begränsningen!

Som skidåkare involveras i princip hela kroppen och ofta under lång tid. I egenskap av långloppsåkare, där stakåkningen är central, känner jag att området runt höften är ett ställe där mycket energi kan gå förlorad vid svag muskulatur.
Många av mina övningar har därför stakningens olika delar som huvudfokus. Det går att göra övningarna väldigt grenspecifika för de flesta idrotter.
I början av december åkte jag på ett ordentligt bakslag när hälsenan slets av. Det var väldigt dålig timing, för det är risk att tävlandet uteblir hela säsongen. Men timingen alltid dålig med skador.

Nu har det gått drygt 5 veckor sedan operationen och Redcord är ett stående inslag i mina rutiner, speciellt för att behålla överkroppsstyrkan och bålstabiliteten.
Maskiner är vettigt just nu för att få kontrollerade rörelser för mitt skadade ben.

Jag gör i regel övningar med Redcord varannan eller var tredje dag, alltid med fokus på utförda rörelser med kontroll i 5-10 repetitioner med 2-4 set per övning. Hastigheten försöker jag ta ut i skidspåret istället.
Nedan några bildexempel på övningar som jag tycker är bra och som jag använder.
Skidhälsningar
Markus Ottosson
Lager 157 Ski Team och IFK Umeå Skidor

Markus Ottosson. Markus Ottosson. Markus Ottosson. Markus Ottosson.

2022

2021

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013