Stäng

AR-Bloggen

Redcordövningar med Jakob i värmeböljan!

6 aug 2014

Dagens blogginlägg kommer från Jacob Engström, – 20åringen från Luleå & Älvsbyn som är med och fajtas i toppen inom svensk längdskidåkning.
//

I morse var jag ute och löpte och simmade i knappt svalkande vatten. Sedan avslutade jag med lite styrka inomhus. Var kommer all denna värme ifrån?! Jag brukar föredra att vara ute så mycket som möjligt när solen skiner men idag var det riktigt skönt att fly undan solen och värmen på över 30 C.

På dagens ”Redcordpass” fokuserade jag på bålstabilitet och att stabilisera runt höfterna. Jag brukar köra tills jag känner att jag tappar hållningen, då är den muskeln man vill träna ”slut” och man börjar använda andra muskler omedvetet för att kompensera. Här kommer bilder på de fyra övningarna jag körde. Vid alla övningar är det viktigt att hålla upp höften och försöka hålla sig så rak som möjligt.

När jag körde dessa övningar hade jag bara en fot åt gången i banden vilket gör det lite tyngre för bålen. Det går lika bra att använda båda fötterna. Jag kör mellan 30-60sec per övning. Är det för lätt kan man försöka att ”göra sig längre” så blir det genast tyngre.

Av de här övningarna blir man starkare och stabilare vilket är bra för att förebygga framtida skadebekymmer och man kan leverera kraften utan förluster i sin idrott. I nästan alla idrotter är styrketräning en viktig del av träningen, men det hjälper inte att vara stark i armar och ben om man inte kan få ut kraften rent praktiskt när man behöver den. Därför är funktionell styrka viktigt där man jobbar med hela kroppen och lär musklerna att sammarbeta.

Lycka till med era övningar!

Hälsningar
Jakob Engström

2022

2021

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013