Stäng

AR-Bloggen

Nybörjare på löpning? Här är några tips!

3 sep 2015

Att börja springa kan verka simpelt – det är ju ”bara att ta på sig skorna och ge sig ut”. Men faktum är att man precis som med annan träning ska tänka på några saker innan man börjar så man kommer igång på rätt sätt. Några tips följer därför här nedan. Har du några frågor eller vill komplettera med fler tips kan du gärna skriva dessa i kommentarsfältet nedan.

1) Rätt skor

Alla bör inte använda likadana skor vilket nog de flesta vet. Men tyvärr är det många som bara köper slumpmässigt utvalda löparskor i tron om att skorna inte spelar så stor roll. Detta kan man få betala för i form av skador om det vill sig illa längre fram. Problem med fötterna och/eller dåliga skor är vanliga orsaker till att andra delar av kroppen, exempelvis knäna tar stryk. Eftersom skor är den tveklöst viktigaste investeringen vad gäller prylar för dig som ska börja löpa så bör du verkligen se till att de är optimala för just dig. Att gå till en butik specialiserad på just löparskor och där du med professionell hjälp kan prova ut vilka just du ska ha är därför ett hett tips.

2) Lär dig springa

Rubriken ovan är något överdriven och syftar mest till att du bör lära dig en god löpteknik innan du börjar tokköra. Det här är det få som börjar med när det gäller löpning, men det är egentligen lika logiskt som att börja med att bana in tekniken när du kör marklyft innan du lägger på massa vikt. Lär du dig en god löpteknik direkt kommer du minska risken för skador och dessutom få en bra grund att bygga vidare på när du sedermera ska utöka dina löpsträckor.

3) Planera och följ planen

Att bara springa när man känner för det ger sällan bra resultat. Sätt upp en plan för hur ofta du ska springa och vilken typ av pass som ska genomföras. Har du inte kunskapen själv kan du såklart ta hjälp av någon löpcoach eller liknande. Det viktiga är att du, precis som med annan träning, ser till att träna kontinuerligt och får träningen gjord.

4) Gå inte ut för hårt

Många som tränar gillar att ta ut sig till max. Men detta är något som framgångsrika löpare gör ganska sällan. Att som nybörjare göra detta omgående och varje pass är alltså ingen vidare idé.

4) Komplettera med styrketräning

Jag har flera gånger i den här bloggen skrivit om hur viktigt det är för löpare med relevant styrketräning. Nybörjare inom löpning är inget undantag. Tips på styrketräning för löpare och varför den ska utföras hittar du om du bläddrar bakåt i bloggen.

Med vänlig hälsning
Daniel J. Larsson
PT, frilansskribent, föreläsare
Programledare för Fitnesspodden

2022

2021

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013