Stäng

AR-Bloggen

Hinderlöperskan Sandra Eriksson om skadan, rehab på Alter-G-bandet och nya mål!

15 aug 2017

21 september 2016 fick det vara nog. Min häl hade krånglat i ett år och tvingat mig till att ersätta nästan hälften av min löpträning med alternativt träning.

Sandra Eriksson – friidrott, 3000 meter hinder.

Tävlingssäsongen hade inte alls gått som planerat och jag var less på smärtan. En magnetröntgen visade att jag hade Haglunds häl (kanske det ocoolaste namnet på en skada) och jag tog beslutet att jag ville opereras. Så den 21a september åkte jag till Helsingfors och fick hälbenet nerkapat, den inflammerade slemsäcken utplockad och hälsenan putsad. Dan efter hoppade jag därifrån på kryckor.

Redan innan operationen pratade jag ihop med med Mattias på Access Rehab i Sjöstan. Jag kände att det var viktigt att jag hade någon som jag litade på som skulle vara med och hjälpa mig under min rehabperiod och ha koll på situationen. Mattias lovade att hjälpa och två veckor efter operationen började vi samarbeta på riktigt.

Mattias hjälpte mig med rörlighetsövningar för hälen, styrkeövningar för benet och förstås behandlingar och vi träffades varje vecka.

En av rehabperiodens största höjdpunkt var i slutet av november då jag för första gången någonsin sprang på Alter G. Att ha tillgång till Alter G är lyx, och helt klart värt att åka genom hela stan till. Hade jag bott hemma i Finland hade jag haft 300km till närmaste Alter G.

Att springa på Alter G är som att springa på ett vanligt löpband. Man har på sig ett par specialbyxor (som man får låna på plats) och så spänner man fast sig så att hela underkroppen är inne i en bubbla. Sen är det bara att välja hur tuff belastning man vill ha. Man kan ta bort upp till 80% av sin egen kroppsvikt (vilket jag rekommenderar alla att testa, det är som att springa på moln).

Själv började jag med att ta bort 40-50% av min kroppsvikt och blev så himla lycklig över att jag kunde springa utan problem, trots att jag knappt kunde jogga med full kroppsvikt.

Jag åkte många gånger till Sveavägen och sprang i vintras och jag kunde inte förstå hur Alter Gn inte var fullbokad konstant. Att kunna få springa utan att kroppen är redo för löpning är ju det bästa som kan hända. Det gör ju att man kan börja träna betydligt snabbare efter skador och dessutom kan man köra lättare återhämtningspass på Alter G. Man behöver inte vara skadad för att använda bandet. Själv körde jag både distans och tuffa intervaller på bandet och ökade belastning och tempo efter hand. Alter Gn gjorde min rehabperiod så mycket lättare att ta mig igenom. Kan inte förstå att löpare inte står i kö för att fåköra Alter G. Rekommenderar er verkligen att testa.

Min rehabperiod har verkligen gått upp och ner och hälen behövde mera tid för att läka än jag hade hoppats på. Men Mattias har varit med mig hela tiden och behandlat, gett mig nya övningar och peppat.

Nu är jag äntligen hel igen och tränar som vanligt. Men efter ett väldigt långt löpuppehåll behöver min kropp ännu tid innan den vänjer sig vid mycket löpmängd och hårda pass, så jag fortsätter att gå på behandling varje vecka och det kommer jag troligen att göra hela kommande träningssäsong också.

Det blev inget VM för mig i sommar. Men det kommer flera år och flera mästerskap. I mars är det dags för inomhus-VM i Birmingham och i augusti nästa år blir det EM i Berlin, och mina mål är höga.

Jag är otroligt tacksam över all hjälp jag får från Access Rehab. Min kropp skulle aldrig hålla för den träning jag gör utan er hjälp!

Jag ser fram emot kommande år!

Sandra

2022

2021

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013