Stäng

AR-Bloggen

Grundregler för att få träningsresultat

8 jun 2016

Det finns många sätt att få resultat i sin träning. Men vissa grunder måste man sätta innan man börjar lira med detaljer. Här är de viktigaste punkterna.

1) Långsiktighet

Det spelar ingen roll vilken träningsform du väljer. Tränar du enbart i korta perioder kommer du aldrig nå de resultat du önskar. Alla former av träningsframsteg är resultatet av hårt arbete under lång tid. Kontinuitet är nyckelordet i all träning. Tränar du mycket långdistanslöpning vet du säkert att antal pass och år du tränat i ganska stor utsträckning är avgörande för hur bra du blir. Kvaliteten i passen är såklart ytterst relevant, men att de blir av är ännu viktigare.

2) Planering

Har du ingen plan så planerar du att misslyckas, brukar det heta. Och det ligger mycket i detta påstående. Att bara träna på måfå håller inte över en längre period. Se därför till att du vet vad du ska göra när du drar igång träningspasset – och ha även en längre plan för vad du vill uppnå på sikt.

3) Prioritera teknik före ansträngningsgrad

Visst, det är roligt att lyfta tungt eller att springa milen så snabbt du bara kan. Men det är ännu roligare att hålla sig skadefri och få de resultat du eftersträvar. Därför kan du inte, och ska inte, träna alla träningspass till total utmattning. Att hålla sig skadefri är en av de viktigaste komponenterna för att få resultat över tid, eftersom skador hindrar dig från att träna.

4) Överskatta inte din egen kunskap

Även om du är vältränad och kunnig inom träning och kost kommer du gynnas av att ta hjälp av en annan person. Det kan vara en duktig vän, en kunnig PT, löpcoach, fysioterapeut eller vad just du nu behöver. Med en träningskompis eller PT kan du dessutom få hjälp med tekniken i olika övningar. Det är nämligen, oavsett din träningsnivå, lätt att stirra sig blind på ditt eget utförande.

5) Var noga med rörlighetsträningen – också!

Självklart ska du sköta din primära träningsform så gott du kan. Men oavsett om det är löpning, cykling eller styrketräning av någon form så behöver du troligtvis även en bra dos rörlighetsträning. Den gör att du kan springa och lyfta med bättre teknik vilket i slutändan ger både bättre resultat och färre skador.

Med vänlig hälsning
Daniel J Larsson

2022

2021

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013