Stäng

AR-Bloggen

För dig som tränar på att springa en mil!

29 jun 2017

Ska du springa din första mil? Här är 6 tips på hur du presterar bäst.

Bekväma kläder
Det kanske kan låta lite löjligt. Men sköna kläder gör dig inte bara mer bekväm i ditt löpande – du kommer dessutom uppfatta hela upplevelsen som mer njutningsfull än om du har obekväma saker på dig. Välj gärna kläder du sprungit i tidigare och som du vet känns väldigt bra. Satsa på mjukt material och kläder som sitter bra under hela löppasset. Ta även i beaktande vad det är för väder så du inte tar på dig onödigt mycket eller alldeles för lite. 

Variera din träning inför loppet
Det här har jag skrivit om ofta, men det tåls att upprepas. Vill du prestera på milen gäller det att träna mer än enbart distansträning. Intervaller av olika slag behövs både som variation men också för att bli snabbare. Har du inte tränat intervaller tidigare kommer du dessutom, glädjande nog, känna av effekt väldigt snabbt i början vilket sporrar dig till att fortsätta. Vill du läsa mer om intervallträning kan du bläddra bakåt i bloggen så finner du massvis med olika pass för olika syften.

Spring med en kompis eller partner
Sällan tränar man lika bra som med en träningskompis. Det blir roligare att träna, lättare att ta ut sig och ni delar dessutom resan mot att greja milen på bästa sätt. Risken för att du stannar hemma blir också mindre, och som alla vet måste träningen bli av om den ska göra någon nytta.  

Snåla inte gällande skorna
Löpning är en billig motionsform. Men är det någonting du verkligen ska lägga pengar på så är det skorna. Gör inga kompromisser här. Dåliga skor är det sämsta valet du kan göra för din löpning när det gäller utrustning. Låt en kunnig naprapat på området göra en behovsanalys gällande din löpning och välj sedan ett par skor efter dina personliga behov. Mer om detta kan du också läsa längre bak i bloggen.

Vila helt sista dagarna innan loppet
Ha som tumregel att köra ditt sista träningspass 3–4 dagar innan loppet. Vill du jogga ytterst lätt 2 dagar innan går det såklart bra, men glöm allt vad hårda pass innebär då. Du vill stå på startlinjen helt återhämtad och full av energi. Inte med träningsvärk och trötta ben. Prioritera att sova så bra som möjligt och sköta kosten optimalt.

Prova ingenting nytt under loppet
Och då menar jag verkligen det. Nya, skavande träningskläder är inte kul att uppleva under loppet. Det är inte heller smart att testa för nya grejer i kostväg nära inpå loppet, då detta kan ställa till det med magen i värsta fall när du springer. Gör som du alltid brukar göra helt enkelt – och ha på dig det du brukar ha på dig så kommer det gå galant.

 

Med vänlig hälsning
Daniel J Larsson

2022

2021

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013