Symptom

<< Höftsmärta

Höftartros

Höftartros är vanligt förekommande sjukdom och drabbar framför allt den äldre populationen.

Artros är en sjukdom som angriper brosket i en led. Sjukdomsförloppet innebär att brosket minskar i tjocklek och i ett slutskede riskerar brosket att försvinna helt. Mycket hård träning, övervikt och låg nivå av träning är riskfaktorer för att drabbas av artros.

Det är bra att veta att smärtan inte är relaterad till progressen av sjukdomen. En person med långt gånget förlopp kan ha väldigt lite smärta medan en person med små förändringar kan ha mycket smärta. Vid omfattande smärta är vanligtvis smärtan relaterad till flera faktorer. Däremot relaterar begränsningen av rörlighet direkt till artrosen, vilket betyder att mindre brosk leder till mer begränsad rörlighet i höften.

Träning lindrar sjukdomsförloppet samt minskar smärtan vid artros. Cykling eller motsvarande avlastande träning är bra i ett första steg för att få ökad blodcirkulation, aktivering av muskler och smörjning av leden. Nästa steg innehåller styrketräning för bygga upp mesta möjliga muskulatur som skydd för höftleden. Om du har möjlighet är det också bra att kunna utföra en mer belastande träning som löpning, hoppträning eller tyngre styrketräning. Viktigt är dock att träningen sker på en individanpassad nivå och därför kan vi hjälpa dig med ett träningsprogram som är anpassat just efter dina förutsättningar.

Se även knäartros

 • Höftartros

  Höftartros är vanligt förekommande sjukdom och drabbar framför allt den äldre populationen.

  Läs mer >>
 • Ischias

  Ischias är en av kroppens största nerver och löper från nedre delen av ländryggen och korsbenet ner till foten.

  Läs mer >>
 • Värk i höften

  Värk i höften kan bero på irriterade muskler i sätetsmuskulaturen där man kan få en utstrålande smärta mot höften.

  Läs mer >>
 • Smärta på utsidan av höften

  Smärta på utsidan av höften är vanligt bland löpare och andra konditionsidrottare och kan kännas som en ömsom vass ömsom molande smärta under höftkammen. Vanligen i samband med aktivitet.

  Läs mer >>
 • Snapping Hip

  Snapping Hip (Knäppande höft) kan man säga är som ett löparknä fast i höften.

  Läs mer >>
 • Besvär i ljumsken

  Smärta och besvär i ljumsken kan bero på flera olika saker och vara svåra att diagnostisera. Smärtan kan bero på seninflammationer, bråck, höftledsartros, låsningar i ryggens kotor etc.

  Läs mer >>