Stäng

Symptom

<< Rygg, säte och bål

Diastas - delade magmuskler efter graviditet

Vad är en diastas? Diastas, eller rectusdiastas, är den medicinska termen för muskeldelning som är mycket vanligt under en graviditet. En tredjedel av alla kvinnor har kvar en magmuskeldelning efter en förlossning.

Vår längsgående magmuskelgrupp Rectus abdominis har en senvävnad i centrum som heter Linea alba. Denna senvävnad töjs ut under en graviditet vilket medför att avståndet mellan de raka magmusklerna ökar. Efter förlossningen börjar magmusklerna dra ihop sig igen men en rektusdiastas innebär att musklerna inte drar ihop sig tillräckligt mycket, vilket kan orsaka smärta och obehag. En tredjedel av alla kvinnor har kvar en magmuskeldelning på upp till 3 cm ett år efter en förlossning. Diastasen kan delas in i mindre eller större diastas enligt följande:

 • En mindre diastas: upp till 3 cm.
 • En måttlig diastas: 3-5 cm.
 • En stor diastas: över 5 cm.

Det finns inget egentligt samband mellan hur stor en diastas är och funktionen av magmusklerna. Den som har en 5 cm diastas behöver nödvändigtvis inte ha en sämre muskelfunktion än den postgravida som inte har någon muskeldelning överhuvudtaget. De allra flesta upplever inga besvär alls av en muskeldelning. Men vid nedsatt muskelfunktion, finns däremot ofta en känsla av instabilitet vid aktivering och vissa upplever en smärta i området kring bäcken och ländrygg (evidensen är dock låg vad gäller sambandet mellan smärta och muskeldelning). Med hjälp av träning kan man förbättra en nedsatt magmuskelfunktion. Ökad styrka i den djupa och ytliga bålmuskulaturen samt i bäckenbottenmuskulaturen ökar funktionen. 

Vissa känner oro för att deras muskeldelning ska orsaka ett bråck, dvs en vävnad eller ett organ trycks ut på grund av en defekt i bukväggen. Detta är dock en vanlig missuppfattning då delningen i sig inte ger upphov till bråck. Om man däremot redan har ett bråck så kan detta bli mer synligt vid en magmuskeldelning. Endast några få opereras för sin magmuskeldelning. Vid de fall då operation ändå genomförs har patienten uttalade symtom i form av smärta och kraftigt nedsatt funktion. Vid en sådan operation sys senvävnaden, Linea alba, ihop och bukväggen blir då tightare.

Fram tills nu har målet med djup bålträning varit att få magdelningen att minska eller försvinna helt och kvinnor har avråtts från att göra övningar som sit-ups och plankan. Ny forskning har visat att kvinnor kan fungera helt som vanligt med en magdelning och att det inte finns någon grund för att undvika bålträning. En aktivering av djup bålmuskulatur i samband med en kort sit-up kan till och med minska delningens bredd.

Hur kan vi på Access Rehab hjälpa dig med din diastas?

 • Erbjuda individanpassad träning. 
 • Minska oro genom utbildning som grundar sig på den forskning som finns tillgänglig idag.
 • Minska eventuell smärtproblematik och öka funktion.

Mer om behandlingar kring kvinnohälsa.

Nedan två bilder som visar 1. hur man undersöker att det finns en diastas och 2. skillnaden när den djupa magmuskulaturen aktiveras. I detta fall blir inte delningen mindre bred men djupet minskar.

 • Svag bäckenbotten

  Bålkontroll och styrka i de djupare magmusklerna samt bäckenbotten kan minska många olika besvär. Träning av dessa muskler är viktig både i vardagen och vid träningsaktiviteter.

  Läs mer >>
 • Diastas

  Vad är en diastas? Diastas, eller rectusdiastas, är den medicinska termen för muskeldelning som är mycket vanligt under en graviditet. En tredjedel av alla kvinnor har kvar en magmuskeldelning efter en förlossning.

  Läs mer >>
 • Ont i ryggen

  Har du ont i ryggen? Ryggsmärta är mycket vanligt och står för majoriteten av de besvär som personer söker vård hos oss för. Man vet idag att 84% av alla människor någon gång…

  Läs mer >>
 • Ont i höften

  Ont i och runt höften är ett vanligt problem som kan visa sig på flera olika sätt, – allt från en liten stelhet efter ett löp-pass till kraftig värk som gör det svårt…

  Läs mer >>
 • Ont mellan skulderbladen

  Smärta mellan skulderbladen är en vanlig åkomma som många gånger kan härledas till ett stillasittande arbete och en dålig arbetsergonomi.

  Läs mer >>
 • Smärta i ljumsken

  Smärta och besvär i ljumsken kan bero på flera olika saker och vara svåra att diagnostisera. Smärtan kan bero på seninflammationer, bråck, överbelastning, höftledsartros mm.

  Läs mer >>
 • Ont i rumpan

  Rumpan, eller sätet som vi kallar den för, består av väldigt många både stora och små muskler.

  Läs mer >>

Smärtområden