Stäng

Symtom

<< Kvinnohälsa

Diastas - delade magmuskler efter graviditet

Vad är en diastas? Diastas, eller rectusdiastas, är den medicinska termen för muskeldelning som är mycket vanligt under en graviditet. En tredjedel av alla kvinnor har kvar en magmuskeldelning efter en förlossning.

Vår längsgående magmuskelgrupp Rectus abdominis har en senvävnad i centrum som heter Linea alba. Denna senvävnad töjs ut under en graviditet vilket medför att avståndet mellan de raka magmusklerna ökar. Efter förlossningen börjar magmusklerna dra ihop sig igen men en rektusdiastas innebär att musklerna inte drar ihop sig tillräckligt mycket, vilket kan orsaka smärta och obehag. En tredjedel av alla kvinnor har kvar en magmuskeldelning på upp till 3 cm ett år efter en förlossning. Diastasen kan delas in i mindre eller större diastas enligt följande:

  • En mindre diastas: upp till 3 cm.
  • En måttlig diastas: 3-5 cm.
  • En stor diastas: över 5 cm.

Det finns inget egentligt samband mellan hur stor en diastas är och funktionen av magmusklerna. Den som har en 5 cm diastas behöver nödvändigtvis inte ha en sämre muskelfunktion än den postgravida som inte har någon muskeldelning överhuvudtaget. De allra flesta upplever inga besvär alls av en muskeldelning. Men vid nedsatt muskelfunktion, finns däremot ofta en känsla av instabilitet vid aktivering och vissa upplever en smärta i området kring bäcken och ländrygg (evidensen är dock låg vad gäller sambandet mellan smärta och muskeldelning). Med hjälp av träning kan man förbättra en nedsatt magmuskelfunktion. Ökad styrka i den djupa och ytliga bålmuskulaturen samt i bäckenbottenmuskulaturen ökar funktionen. 

Vissa känner oro för att deras muskeldelning ska orsaka ett bråck, dvs en vävnad eller ett organ trycks ut på grund av en defekt i bukväggen. Detta är dock en vanlig missuppfattning då delningen i sig inte ger upphov till bråck. Om man däremot redan har ett bråck så kan detta bli mer synligt vid en magmuskeldelning. Endast några få opereras för sin magmuskeldelning. Vid de fall då operation ändå genomförs har patienten uttalade symtom i form av smärta och kraftigt nedsatt funktion. Vid en sådan operation sys senvävnaden, Linea alba, ihop och bukväggen blir då tightare.

Våra terapeuter med kunskap inom kvinnohälsa är:
Nina  , Johanna och Annika – Hammarby Sjöstad, Stockholm,  Ninni- Karlskrona,  Åsa – Falun

Fram tills nu har målet med djup bålträning varit att få magdelningen att minska eller försvinna helt och kvinnor har avråtts från att göra övningar som sit-ups och plankan. Ny forskning har visat att kvinnor kan fungera helt som vanligt med en magdelning och att det inte finns någon grund för att undvika bålträning. En aktivering av djup bålmuskulatur i samband med en kort sit-up kan till och med minska delningens bredd.

Hur kan vi på Access Rehab hjälpa dig med din diastas?

  • Erbjuda individanpassad träning. 
  • Minska oro genom utbildning som grundar sig på den forskning som finns tillgänglig idag.
  • Minska eventuell smärtproblematik och öka funktion.

Mer om behandlingar kring kvinnohälsa.

Nedan två bilder som visar 1. hur man undersöker att det finns en diastas och 2. skillnaden när den djupa magmuskulaturen aktiveras. I detta fall blir inte delningen mindre bred men djupet minskar.

”Det är väldigt roligt att jobba med kvinnohälsa och vara delaktig i att sprida kunskap som många kvinnor kämpat hårt för att hitta.  Mitt mål är att kvinnorna som kommer till mig ska känna sig väl bemötta och att de får kontroll över sina symtom. Kunskap ger trygghet och att kunskapen baseras på forskning är viktigt för mig.” Nina – Stockholmskliniken

 

Källor:
Tyngre Rehab Pod – Mia Fernando om graviditet ur ett fysioterapeutperspektiv
Bakingbabies.se webbföreläsning – Fysisk träning efter förlossning – myter och sanningar
1177 Vårdguiden

 


Författare:

Elenore Schmidt

Marknads- och Kommunikationsansvarig

elenore@accessrehab.se

 

 

 

 

 

 

  • Diastas

    Vad är en diastas? Diastas, eller rectusdiastas, är den medicinska termen för muskeldelning som är mycket vanligt under en graviditet. En tredjedel av alla kvinnor har kvar en magmuskeldelning efter en förlossning.

    Läs mer >>
  • Svag bäckenbotten

    Bålkontroll och styrka i de djupare magmusklerna samt bäckenbotten kan minska många olika besvär. Träning av dessa muskler är viktig både i vardagen och vid träningsaktiviteter.

    Läs mer >>
  • Spänd bäckenbotten

    Vår bäckenbottenmuskulatur är väldigt viktigt för oss på flera olika sätt. Här kan du läsa om vad problem med spända bäckenbottenmuskler kan leda till och på vilket sätt vi kan hjälpa dig med…

    Läs mer >>
  • Endometrios

    Intensiv smärta är det mest påtagliga symtomet vid endometrios som är en inflammatorisk sjukdom som drabbar 10% av alla kvinnor. Många upplever brister i kunskap kring sjukdomen inom vården. och patienterna känner sig…

    Läs mer >>
  • Framfall

    Prolaps är ett samlingsbegrepp för att något “fallit nedåt” och det beskrivs ofta som ett tryck nedåt bäckenbotten, en tyngdkänsla eller en svaghet i slidan. Många kvinnor återhämtar sig bra från detta besvär…

    Läs mer >>
  • Förlossningsskador

    Det finns många olika sätt att se på besvär efter en förlossning. Vad anses vara förväntat, skadligt eller störande? Vilka besvär är normala och en del av läkningen och vilka skador bör behandlas?…

    Läs mer >>
  • Inkontinens

    Urininkontinens är ett vanligt förekommande besvär och det innebär att det ofrivilligt läcker urin mellan toalettbesöken. Och vid avföringsinkontinens läcker avföring och/eller gaser ut utan att du kan förhindra det. Bägge tillstånden kan…

    Läs mer >>
  • Kejsarsnitt

    Kejsarsnitt är en förlossningsmetod som används då vaginal förlossning av någon anledning inte är möjlig eller ej är önskad av kvinnan som ska föda. Kejsarsnitt utförs på en operationssal där en läkare gör…

    Läs mer >>
  • Klimakteriebesvär

    Klimakteriet eller övergångsåldern inträffar vid 50 årsåldern och är den tid i livet då äggstockarnas funktion minskar, mensen upphör och hormonbalansen i kroppen förändras. Det är en naturlig del av åldrandet och det…

    Läs mer >>
  • Bäckensmärta under och efter graviditet

    Graviditetsrelaterad bäckensmärta och/eller fogsmärta är ett vanligt förekommande besvär. Man uppskattar att upp till hälften av alla gravida drabbas av smärta kring sitt bäcken.

    Läs mer >>

Smärtområden