Symptom

<< Knäsmärta

Knäartros

Knäartros är ett symtomgivande tillstånd av långsamt framskridande ledförändringar med broskförlust samt benpålagringar vid ledkanterna.

Knäproblem/hopparknä/löparknä, Access Rehab.
Över- och underbenets ändar, som möts i knäleden, täcks av brosk. Det här brosket har mycket lågt glidmotstånd, vilket gör att benändarna lätt kan glida mot varandra. Vid artros har brosket gradvis förändrats och blivit ojämnt och gropigt. Benändarna kan komma i kontakt med varandra och det känns som knät hakar upp sig. Samtidigt knäpper och knakar det ibland och risken för att du får ont ökar. Ibland känns området kring knät svullet och varmt. Artros är en sjukdom och inte en förslitningsskada och med hjälp av träning kan sjukdomsförloppet minskas. Dock ökar risken för atros vid elitidrottande, knäskador samt vid övervikt.

Symtom vid knäartros: Smärta när du går eller sitter stilla. Smärtan går ofta över när du har promenerat en stund. Svullnad kan förekomma samt i ett senare stadie även minskad rörlighet.

Behandling: Lågintensiv träning under en längre period.

Se även höftartros

Boka tid för att få hjälp av en av våra terapeuter

 • Främre knäsmärta, PFSS

  PFSS är en främre knäsmärta innanför eller diffus smärta runt knäskålen. Den uppstår då leden mellan knäskålen och lårbenet överbelastas.

  Läs mer >>
 • Hopparknä

  Hopparknä är en skada på knäskålssenan och smärtan sitter på nedansidan av knäskålen. Smärtan beror ofta på en överbelastning.

  Läs mer >>
 • Knäartros

  Knäartros är ett symtomgivande tillstånd av långsamt framskridande ledförändringar med broskförlust samt benpålagringar vid ledkanterna.

  Läs mer >>
 • Korsbandsskada

  Den vanligaste orsaken till att du kan få en skada på korsbandet är att du vridit knät kraftigt.

  Läs mer >>
 • Ledbandsskada i knäet (stukning)

  Ledbandsskada kan drabba både inre och yttre ledbanden i knät. Den vanligaste är dock inre som står för totalt 40% av alla knäskador.

  Läs mer >>
 • Löparknä

  Löparknä är en irritation och smärta på utsidan av knät, i höjd med knäleden, som uppstår i samband med löpning eller andra sporter som belastar fot, höft och knä.

  Läs mer >>
 • Menisksmärta

  Symptom på trasig menisk, meniskskada, är smärta i knät vid vridning eller när du sitter på huk. Tidigare meniskskada kan leda till artros i knät.

  Läs mer >>
 • Smärta bak i knävecket

  Smärtor i knävecket uppkommer vanligen på grund av överansträngningar och främst vid längre löpning.

  Läs mer >>