Stäng

Symtom

Hälsenesmärta

Hälsenesmärta, även tidigare kallat hälseneinflammation förekommer vanligen bland idrottare och aktiva motionärer och det kan finnas en rad olika orsaker till uppkomsten av smärtan. Skador på hälsenan kan indelas i överbelastningsskador och akuta skador.

Hälsenan är kroppens starkaste och tjockaste sena och den utsätts för väldigt hög belastning dagligen när vi står, går och springer. Överbelastningsskador kan indelas i hälsenesmärta och partiell ruptur, dvs en delbristning av senan medan en hälsena som helt går av är att betrakta som en akut hälseneskada. Smärta i hälsenan uppstår vanligtvis vid ensidigt upprepad belastning, snabbt ökad träningsmängd, förändring av underlag och felaktiga skor. En första åtgärd vid behandling är att lyssna på kroppens varningssignaler samt att minska träningsmängd och träningsbelastning.

Hälsporre

Se stötvågsbehandling 


Författare:

Elenore Schmidt

Marknads- och Kommunikationsansvarig

elenore@accessrehab.se

 

 

 

 

 

 

  • Hälsporre – plantar faciit

    Plantarfasciit karaktäriseras av bristningar och senvävnadsskador i plantarfascian som leder till en kronisk inflammation och en degeneration av plantarfascians infästning. Ibland bildas en påbyggnad av ben i fästet vid hälbenet. Denna kallas hälsporre.

    Läs mer >>
  • Ont ner mot hälen

    Hälsmärta kan uppstå vi överbelastning och symptomen börjar vanligen visa sig på morgonen i form av en stelhet som försvinner när man börjar röra på sig.

    Läs mer >>
  • Ont i hälsenan

    Smärtan från hälsenebesvär sitter vanligen 5-7 cm upp från hälen och känns kraftigare vid aktivitet. I början av problemet går värken över under uppvärmningen för att sedan komma tillbaka kraftigare efter passet.

    Läs mer >>

Smärtområden